Postat 27 June 2015 - 10:44 PM
Postat 28 June 2015 - 10:24 AM
Oricum sunt asimilate salariilor veniturile administratorilor, asa ca cel mai simplu este sa-l platesti pe contract de mandat si sa nu te mai incurci cu CIM.
La contract de mandat nu se plateste somaj,accidente de munca si nici fond de garantare (adica 1,5-2% diferenta ... nu-i mare economie!)
Postat 28 June 2015 - 10:50 AM
Sa presupunem ca administratorul ar fi si freelancer prin intermediul platformelor elance/odesk, in acest caz el neavand nici o forma de organizare juridica. Ar fi posibil/legal ca acesta sa presteze servicii pt societatea pe care o administreaza si sa plateasca doar impozit de 16% din veniturile obtinute?
Postat 28 June 2015 - 11:12 AM
2. Cele 2 "ocupatii" n-au legatura una cu cealalta, DAAAR nu stiu cum vei scapa la un control, pentru ca vor verifica la sange prestarile de care vorbesti. Si este posibil sa-l bage la frauda fiscala si altele.
Postat 29 June 2015 - 08:30 PM
Iulia.C, la 27 June 2015 - 10:44 PM, a spus:
trebuie analizata activitatea prestata efectiv si conditiile de desfasurare a acesteia pentru ca nici macar un criteriu sa nu fie indeplinit
Postat 29 June 2015 - 08:42 PM
Nici eu nu prea vad cum poti face un contract de mandat beton ca sa nu fie considerat venit asimilt salariilor.
Potrivit CF, sunt asimilate salariilor si:
j) indemnizația administratorilor, precum și suma din profitul net cuvenite administratorilor societăților comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generală a acționarilor;
Asa cum ti-a spus si Lexiroxi, venitul administratorului cam este de declarat in D112 (salarial, nu alte tipuri!).
Postat 29 June 2015 - 09:12 PM
Postat 30 June 2015 - 11:04 AM
In actul constitutiv este trecut deja administratorul (asociatul), precizarea este facuta pentru a deschide o varianta noua pe langa cea stabilita deja.
Daca se face contract de mandata sau contract de munca (veniturile sunt salariale, pentru ambele forme dpdv fiscal) este alegerea partilor, nu trebuie sa fie specificat in statut.
Postat 14 July 2015 - 08:33 PM
Legea 187/2015 introduce 7 criterii noi care clarifica incadrarea unei activitati in categoria celor independente sau dependente.
O activitate desfasurata de o persoana fizica va fi considerata activitate independenta daca indeplineste 4 conditii din urmatoarele 7 conditii:
1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii precum si a programului de lucru;
2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
Similar Topics
| Topic | Forum | Deschis de | Statistici | Ultima postare | |
|---|---|---|---|---|---|
cazare, chirie, diurna, transport administrator nerezident |
Impozitare - PROFIT | christa_anda |
|
|
|
DÎCCJ. Bani ajunși din eroare în conturile unei societăți comerciale și încasați de administrator |
Aspecte juridice privind societatile comerciale | Otilia Alupei |
|
|
|
Angajarea raspunderii solidare. Anulare Decizie ANAF angajare raspundere solidara a administratorului societar. |
Legislatie comentata, spete diverse (ANAF, MMPS, AJOFM, CNPP, ANPIS, etc ...) | Otilia Alupei |
|
|
|
Asociati si administratori microintreprindere |
Aspecte juridice privind societatile comerciale | Roxana82R |
|
|
|
Incadrare administrator? |
LEGISLATIE RESURSE UMANE | selma |
|
|