search

Noaptea miracolelor

Cartea Verde a Contabilitatii: solutii practice, explicatii si recomandari din partea specialistilor
Scartaia zapada sub pasii lor, scart, scart. Va mai amintiti? Se auzeau dupa miezul noptii, tot mai multi. Apoi se umplea satul de guitatul porcilor. Spre dimineata se potoleau. Daca ieseai sa vezi, valatucii de aburi se ridicau din toate curtile si fumul, din hornuri, fuioare spre cer. Mirosea a porc parlit, a paie calde si a sange. Pe acolo trecuse macelul. Spre seara mirosul se schimba, in ceva dulce, ametitor. Din cuptoare se scoteau cozonacii indulciti cu miere si lapte in care s-au fiert frunze de lamai.

Ma asez cu parintele Nicolae la povesti si-mi spune incet-incet, cum s-a intamplat. Pe atunci era preot intr-un sat de munte, sarac si-mprastiat ca si Calea Lactee pe stanci. Aveau doar doi copii, nu i se nascusera toti. Nevasta inca alapta. Spre seara, un amarat i-a batut la poarta si i-a cerut o bucata de paine. Painea, stiti ca atunci era la mare cautare. Se dadea pe cartela, si painea si faina. O terminai, gata, nu mai primeai alta. Iar in varful muntelui era si mai greu.

Parintele Nicolae a intrat in casa si s-a uitat la bucata de paine pe care o mai avea. Daca o taia sa o imparta cu calatorul, le ramanea prea putina, iar pentru el, neindestulatoare. Asa ca iese cu toata bucata la poarta si i-o da omului. Apoi intra in casa si-i pregateste pe toti de culcare. Nu i-a mai spus si nevestei ca a dat din casa ultima bucata de paine, sa n-o supere inainte de a adormi. Dar parintele s-a culcat cu grija asta, de unde sa faca rost de paine dis de dimineata, inainte sa se scoale nevasta si copiii.

S-a trezit in zori, ca cineva ii batea in usa. Era cantaretul de la biserica. A intrat, a dat binete si s-a asezat. Facuse ceva drum prin zapada! Dar ce vant te-a adus, omule, asa de dimineata il intreaba parintele. Nevasta, zice cantaretul, o facut paine calda si cum o scos-o din cuptor m-o trimis sa va aduc, ca o stie pe doamna preoteasa cu copii si cu alaptat. No, ia de aici parinte desagile.

Si-n ele, omul adusese doua paini mari invelite in stergare.

Alta data, vine la parinte o femeie nevoiasa sa-i ceara ajutorul. Trebuia sa-l trimita la scoala pe copil si nu avea cu ce sa-i platesca internatul. Preotul ii da banii stransi pentru plata curentului electric de la biserica. Exact 150 de lei cat avea de plata, i-a dat femeii. Ce-o fi o fi, si-a zis parintele si n-a mai spus la nimeni. Au trecut cateva zile si pe cand dadea mancare la porci, vine un satean pe la spatele lui si-l tot bodogane cu nu stiu ce treaba, zicea ca ii facuse nevasta sa nu mai bea si alte povesti. Parintele a zis, incurcat intre porci si om, bine, bine ca nu mai bea! Dar eu, zice omul, am venit sa te rasplatesc pentru ajutor. Lasa-ma-n pace zice preotul, daca ai ceva de lasat, lasa pe frigider in casa si du-te, nu vezi ca am treaba? Si uitase parintele Nicolae de treaba cu nevasta omului, trecuse ceva timp de atunci.

Dar cand s-a dus in casa, parintele a gasit pe frigider exact 150 de lei. Avea cu ce sa platesca curentul electric la biserica.

Era ajunul Craciunului si oamenii lucrau la acoperisul noii biserici. Erau vreo 5. Se apropia seara si preoteasa le pregatea masa. Omule, ii spune preotului, sa pregatesti banii ca e ajunul si trebuie sa plece si oamenii astia cu ceva acasa, la familiile lor. Dar preotul nu indraznea sa-i spuna nevestei ca nu mai avea niciun chior in cutia bisericii, ca nu mai avea niciun ban. A pornit totusi spre biserica, sa-i cheme pe muncitori la masa. I-a strigat si, impreuna cu ei, au pornit spre casa. In urma lui, pe sant, venea o femeie, una dintr-o familie care nu prea dadea pe la biserica. Si-l striga: parinte, parinte! Ei, ce-i?, zice parintele intr-un tarziu. Numai de ea n-avea chef atunci, cand tine el slujba nu stie sa vina la biserica! Parinte, stai asa, zice femeia, ca am sa-ti zic ceva. Avea o mana in sort si cand parinele s-a oprit in loc, femeia a lasat sortul si i-a intins ce tinea in mana: era un cocolos de bani, 20 de milioane in banii de atunci, legati cu un elastic. Ii trimisesera copiii ei din Spania, pentru constructia bisericii.

Iar povestile parintelui Nicolae din Soporul de Campie chiar s-au intamplat.

Sa aveti un Craciun fericit si sa primiti cum se cuvine, miracolele.



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice