search

A fost publicata Legea nr.29/2018 privind anularea anumitor declaratii fiscale

19 august 2024 - termenul limita pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2024

Legea nr.29/2018 face referire la anularea unor declaratii fiscale pe care le veti putea citi in randurile de mai jos.

Ce trebuie sa stiti despre  Legea nr.29/2018: pe cine afecteaza si pe cine nu?


- Legea 29/2018 se refera la tranzactiile de vanzare de imobile efectuate de persoanele fizice pana la data de 1 iunie 2017 si pentru care s-a platit impozit pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal al persoanelor fizice. In situatia in care aceste tranzactii au fost ulterior reincadrate fiscal de inspectia fiscala (fiind considerate venituri din activitati independente) se vor anula din oficiu toate diferentele de obligatii fiscale suplimentare stabilite de organele fiscale (inspectie) cu aceasta ocazie. Totodata, in viitor, organele fiscale, pentru tranzactiile de mai sus, nu vor avea dreptul de a le reincadradin punct de vedere fiscal.

- Legea se mai refera si la persoanele fizice, persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale (II) si intreprinderile familiale (IF) care au realizat venituri din activitati agricole pana la data de 31 decembrie 2016. In situatia in care pentru acestea au fost stabilite de organele fiscale (inspectie) diferente de TVA datorita depasirii plafonului de scutire de 220.000 lei acestea se vor anula. In mod corespunzator situatiei de mai sus, nici in viitor organele fiscale nu vor avea dreptul de a stabili diferente privind TVA pentru persoanele fizice respective.

- Persoanele care au efectuat plata obligatiilor fiscale pentru care legea prevede anularea au dreptul la restituirea sumelor achitate.


 
Procedura de aplicare a legii se aproba prin ordin al presedintelui ANAF.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile