search

Achizitia unui autoturism prin leasing operational: cum inregistram in contabilitate

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Achizitionarea unui autoturism prin leasing operational reprezinta o decizie strategica pentru multe companii, oferindu-le posibilitatea de a beneficia de avantajele utilizarii unui vehicul fara a implica o investitie initiala mare. Cu toate acestea, in lumina cerintelor contabile si fiscale, este esential sa intelegem cum se reflecta aceasta tranzactie in monografia contabila a unei entitati.
 
Intrebare: "Va rog sa ne prezentati monografia contabila pentru achizitia unui autoturism prin leasing operational utilizand planul de conturi modificat conform Ordinul nr. 2649/2023: "In cadrul contului 612 - Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile? Se introduc conturile analitice: 6121 - Cheltuieli cu redeventele, 6122 - Cheltuieli cu locatiile de gestiune, 6123 - Cheltuieli cu chiriile?"
 
Raspuns: Pct. 218 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 stabileste urmatoarele:
 
(1)In contabilitatea locatarului, bunurile luate in leasing operational sunt evidentiate in conturi de evidenta din afara bilantului.
(2)Sumele platite sau de platit se inregistreaza in contabilitatea locatarului ca o cheltuiala in contul de profit si pierdere, conform contabilitatii de angajamente.
 
Conform art. 2 lit. d) din OG 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing
 
d)rata de leasing reprezinta:
- in cazul leasingului financiar, cota-parte din valoarea de intrare a bunului si dobanda de leasing, care se stabileste pe baza ratei dobanzii convenite prin acordul partilor;
- in cazul leasingului operational, chiria se stabileste prin acordul partilor;
 
Avand in vedere ca, in cadrul leasingului operational rata leasingului este considerata chirie, consider ca aceasta de inregistreaza in contabilitate cu ajutorul contului 6123 "Cheltuieli cu chiriile":
 
Primirea bunului de la locator la valoarea totala a ratelor de leasing:
debit 8036 Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate
 
Inregistrarea facturilor privind ratele de leasing:
6123 Cheltuieli cu chiriile = 401 Furnizori
 
Scaderea ratelor din exidenta extrabilantiera:
credit 8036 Redevente, locatii de gestiune,chirii si alte datorii asimilate

Raspuns oferit in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


Foto: pexels.com




Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice