search

Achizitie autoturism de catre PFA: ce documente se intocmesc si regimul de amortizare

In situatia in care o PFA achizitioneaza o masina second hand, vom afla de la specialistul nostru ce documente trebuie intocmite pentru amortizare (in prezent masina are numere rosii), ce alte documente contabile ar trebui completate si care este suma care poate fi amortizata lunar.
 
Raspuns: In cazul spetei noastre, pentru a reflecta receptia masinii in evidenta contabila a PFA-ului este suficient sa avem contractul de vanzare-cumparare, unde ni se va mentiona data predarii bunului catre cumparator. Aceasta data va fi luata in considerare la determinarea datei de receptie a bunului , indiferent ca masina inca are numerele rosii (procedura de inmatriculare a masinii la DRPCIV nu influenteaza inregistarea contabila a autovehicului).
 
De asemenea, PFA-ul va trebui sa notifice achizitia autovehicului si la DITL (Taxe locale) pentru stabilirea impozitului pe masina unde, cel mai probabil, functionarii de la Primarie vor solicita documentele justficative din contabilitate, unde trebuie evidentiata receptia masinii.
 
Asa cum ati mentionat corect si dumneavoastra, vom intocmi Registrul de mijloace fixe, unde in functie de programul de contabilitate folosit, veti inregistra intrarea in gestiune (in proprietatea PFA-ului).
 
Din punct de vedere fiscal, la determinarea venitului din activitati independente trebuie sa se respecte regulile privind amortizarea prevazute la art. 28 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
 
Cheltuiala cu achizitia mjiloacelor fixe nu va fi in totalitate deductibila in anul fiscal in cursul caruia a fost achizitionat bunul, PFA trebuind sa deduca esalonat aceasta cheltuiala in raport cu durata de functionare/utilizare a mijlocului fix. Amortizare se introduce pe cheltuieli din luna urmatoare lunii in care mijlocul fix a fost achizitionat si pus in functiune.
 
Pentru determinarea duratei de functionare a unui mijloc fix se utilizeaza prevederile Hotararii 2139/2004 - Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe (pentru autoturisme avem durata de viata utila, din punct de vedere fiscal de 4-6 ani). Acesta prevede pentru fiecare mijloc fix o durata de viata, conform incadrarii intr-o anumita categorie, sub forma unei plaje de ani, din care entitatea poate alege o data, in functie de specificul activului.
 
Durata normala de functionare reprezinta durata de utilizare in care se recupereaza, din punct de vedere fiscal, valoarea de intrare a mijloacelor fixe pe calea amortizarii. Pentru a obtine durata de amortizare a unui mijloc fix se consulta catalogul cu clasificarea mijloacelor fixe utilizate in economie si duratele normale de functionare ale acestora.

Amortizare fiscala autoturism

In ceea ce priveste amortizarea fiscala, aceasta trebuie calculata avand in vedere prevederile art.28 din Codul fiscal:
 
(5) Regimul de amortizare pentru un mijloc fix amortizabil se determina conform urmatoarelor reguli:
a) in cazul constructiilor, se aplica metoda de amortizare liniara;
b) in cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al masinilor, uneltelor si instalatiilor de lucru, precum si pentru computere si echipamente periferice ale acestora, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara, degresiva sau accelerata;
c) in cazul oricarui altui mijloc fix amortizabil, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara sau degresiva.
(12) Amortizarea fiscala se calculeaza dupa cum urmeaza:
h) mijloacele de transport pot fi amortizate si in functie de numarul de kilometri sau numarul de ore de functionare prevazut in cartile tehnice;
 
(14) Prin exceptie de la prevederile art. 7 pct. 44 si 45, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna. Pentru aceste mijloace de transport nu se aplica prevederile alin. (12) lit. h).
 
Prin urmare, amortizarea fiscala a unui mijloc de transport foate fi calculate prin una din urmatoarele metode:
 
Metoda de amortizare liniara;
Metoda de amortizare degresiva;
Metoda de amortizare in functie de numarul de kilometric sau numarul de ore de functionare prevazut in cartile tehnice.

Pentru stabilirea valorii lunare a amortizarii se foloseste, de regula, metoda liniara. In functie de valoarea masinii, dar si de durata de viata aleasa (4-6 ani), vom determina care este amortizarea lunara. In cazul in care aceasta valoare depaseste limita de 1.500 lei, atunci este important sa retinem ca diferenta care depaseste nu va fi considerata cheltuiala deductibila.

Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com




NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice