search

Amnistia fiscala si esalonarile la plata: in ce conditii se poate beneficia de anularea accesoriilor

Conform OUG nr. 107/2024, inlesnirile la plata obligatiilor bugetare nu intra automat sub incidenta amnistiei fiscale, insa, debitorii care beneficiaza de esalonarea la plata pot solicita anularea dobanzilor, penalitatilor si a altor accesorii aferente obligatiilor bugetare, in anumite conditii. Este necesara respectarea conditiilor detaliate in articolele II-V din ordonanta, iar esalonarea trebuie finalizata pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, dar nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024, informeaza specialistii PortalContabilitate.ro.
 
Astfel, desi esalonarea nu este automat parte a amnistiei fiscale, exista posibilitatea de a beneficia de anularea accesoriilor daca sunt indeplinite conditiile prevazute in ordonanta.
 
Conform OUG nr. 107 din 4 septembrie 2024, articolul IX reglementeaza situatia debitorilor care beneficiaza de esalonarea la plata. Acestia pot solicita anularea dobanzilor, penalitatilor si a altor accesorii aferente obligatiilor bugetare in anumite conditii:
  • Articolul IX alin. (1) si (2) mentioneaza ca debitorii care au esalonari in derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei sau care obtin esalonari pana la 25 noiembrie 2024 inclusiv, pot beneficia de anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor in conformitate cu articolele III-V si XVI, daca finalizeaza esalonarea inainte de termenul mentionat.
     
  • De asemenea, pentru esalonarile care includ doar obligatii accesorii, se poate solicita anularea acestora fara a fi necesara achitarea ratelor ramase.

ART. IX
(1) Debitorii care la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale potrivit dispozitiilor Legii nr. 207/2015 , cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care obtin esalonarea in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si data de 25 noiembrie 2024 inclusiv pot beneficia de anularea dobanzilor, penalitatilor si tuturor accesoriilor in conditiile prevazute la art. III-V si XVI.

(2) Debitorii care la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale potrivit dispozitiilor Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care obtin esalonarea in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si data de 25 noiembrie 2024 inclusiv pot beneficia, in baza cererii de anulare a dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor, depuse pana la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, de anularea dobanzilor, penalitatilor si tuturor accesoriilor daca esalonarea la plata se finalizeaza pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024. In acest caz, accesoriile incluse in ratele de esalonare cu termene de plata dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, achitate odata cu plata ratei de esalonare, se restituie potrivit dispozitiilor Legii nr. 207/2015 , cu modificarile si completarile ulterioare. In situatia in care esalonarea la plata aflata in derulare cuprinde numai obligatii de plata accesorii, debitorii pot beneficia de anularea accesoriilor ramase de plata din inlesnirea la plata acordata fara a le mai achita, urmand ca, in baza cererii de anulare a accesoriilor, organul fiscal sa emita decizia de anulare a accesoriilor, precum si decizia de finalizare a esalonarii la plata.


Foto: pexels.com


Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile