search

ANAF a solutionat trei dileme privind platile si incasarile in numerar

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute

Disciplina financiara si-a actualizat inclusiv anul acesta unele norme, cele mai importante fiind cele care vizeaza organizatorii de nunti si botezuri. Cu toate acestea, nu vom face referire la aceasta categorie prin cele ce urmeaza, ci la ce reprezinta anumite plati fragmentate pentru societati, cum se trateaza avansurile pentru cheltuielile de deplasare si despre cum poate o persoana juridica sa incaseze cu numerar de la o persoana fizica contravaloarea unui bun livrat sau a unui serviciu prestat a carui valoare este mai mare de 10.000 lei.

Pentru o societate reprezinta plata fragmentata depunerea de numerar in contul bancar al furnizorului?

Raspuns ANAF:

Conform art. 5 lit.a) din Legea nr.70/2015, plafoanele-limita prevazute de prezentul capitol nu se aplica de catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), pentru depunerea de numerar in conturile deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de Banca Nationala a României, inclusiv in automatele de incasari in numerar.

Potrivit art.2 lit.a) si lit.b) din Legea nr.70/2015, in sensul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc astfel:

a) incasare fragmentata - fractionarea sumei de incasat in mai multe transe, pentru a evita plafonul de incasare in numerar stabilit prin lege;

b) plata fragmentata - fractionarea sumei de plata in mai multe transe, pentru a evita plafonul de plata in numerar stabilit prin lege;

Fata de cele de mai sus, nu reprezinta plata fragmentata si nu se aplica plafoanele prevazute la Cap.I din Legea nr.70/2015 pentru depunerile de numerar efectuate de client in contul bancar al furnizorului pentru plata facturilor care depases plafoanele de la Cap.I din Legea nr.70/2015.

Baza legala: Legea nr 70 / 2015 articolul art. 5 lit.a)

Continuarea aici.


Noutati contabile 1713560400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice