search

Aplicarea scutirii de TVA pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii destinate unitatilor spitalicesti si altor categorii de beneficiari

D.G.R.F.P. Cluj-Napoca informeaza contribuabilii ca, prin HG nr. 653/2023, (publicata in M.O. nr. 722 /04.08.2023) au fost modificate si completate prevederile titlului VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Actul normativ stabileste conditiile pentru aplicarea scutirilor de TVA cu drept de deducere pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii destinate unitatilor spitalicesti si altor categorii de beneficiari, scutiri introduse prin Legea nr. nr.88/2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv:
 
- documentele necesare pentru justificarea scutirii de TVA:
 
* pentru serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unitati spitalicesti din reteaua publica de stat, pentru care beneficiarul este unitatea spitaliceasca din reteaua publica de stat sau, dupa caz, institutia/autoritatea publica centrala sau locala, care asigura finantarea acesteia, potrivit legii.
 
* pentru livrarile de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii si echipamente de protectie, materiale si consumabile de uz sanitar, precum si pentru adaptarea, repararea, inchirierea si leasingul unor astfel de bunuri, efectuate catre unitati spitalicesti din reteaua publica de stat sau catre o institutie/autoritate publica centrala sau locala care asigura finantarea acestora, potrivit legii.
 
* in cazul importului si a achizitiei intracomunitare de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii si echipamente de protectie, materiale si consumabile de uz sanitar, precum si pentru adaptarea, repararea, inchirierea si leasingul unor astfel de bunuri.
 
- intrucat prin Legea nr.88/2023, livrarea de proteze si accesorii ale acestora (cu exceptia protezelor dentare scutite de TVA fara drept de deducere) precum si a produselor ortopedice a trecut de la cota redusa de TVA de 9% la scutire de TVA cu drept de deducere , actul normativ reglementeaza ca , livrarea acestora este scutita de TVA , indiferent de beneficiarul acestei operatiuni.
 

Foto: pixabay.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice