search

Atentie! De la 1 martie se aplica noi amenzi pentru comerciantii care nu emit bon fiscal!

Monografie contabila arenda in natura: studiu de caz

De la 1 martie, noile reguli de sanctionare a comerciantilor care nu emit bonuri fiscale intra in vigoare. Se aplica astfel amenzi cuprinse intre 10.000 si 15.000 lei pentru comerciantii care nu indeplinesc obligatia de emitere a bonului fiscal. In plus, acestia risca suspendarea activitatii.

In continuare, inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala vor dispune suspendarea activitatii si sigilarea spatiului in cazul unitatilor care nu emit bon fiscal, scrie Agerpres, amintind totodata de noua procedura de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic pe intreaga perioada a suspendarii, care intra in vigoare de la 1 martie 2015.

Intr-un comunicat de presa emis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), potrivit Agerpres, se mentioneaza:

"Procedura de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic pe intreaga perioada a suspendarii va fi dispusa in cazul in care inspectorii vor constata incalcarea urmatoarelor obligatii legale: dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, achizitionate doar de la distribuitori autorizati sau unitati acreditate; utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale; emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realitatii; intocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase in/din sertarul casei de marcat".

Astfel, noile sanctiuni prevazute de lege pentru incalcarea acestor obligatii sunt amenda contraventionala de la 10.000 lei la 15.000 lei si suspendarea activitatii operatorului economic in punctul de lucru pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 3 luni. De asemenea, daca la punctele de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor exista sume detinute fara a putea fi justificate prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, in registrul special sau prin chitante, acestea se confisca si se dispune amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei.

Se mentioneaza, de asemenea, ca la data suspendarii unitatea este sigilata de echipa de control si se afiseaza la loc vizibil un anunt cu textul: "Activitate suspendata de Antifrauda - ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale", iar pe durata suspendarii unitatea ramane sigilata.


Noutati contabile 1713906000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice