search

Atentie! Exceptari noi de la obligativitatea utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute

Lista activitatilor pentru care nu este obligatorie utilizarea aparatelor de marcat electronice s-a marit, astfel ca, recent - in data de 10 noiembrie 2015, cu aplicare de la data de 13 noiembrie 2015, a fost publicata Legea 267/2015, care prevede ca sunt exceptate de la utilizarea caselor de marcat electronice fiscale si activitatile privind asigurarea utilitatilor, respectiv furnizarea energiei electrice si termice, a gazelor naturale, a apei si canalizarii, a serviciilor de telefonie, internet, posta,curier, salubritate.

Anterior aparitiei acestei reglementari erau exceptate incasarile la domiciliul clientilor aferente acestor servicii, iar prevederea legala era urmatoarea:

“k) incasarea la domiciliul clientului a contravalorii energiei electrice si termice, a gazelor naturale, a apei, a serviciilor de telefonie, inclusiv de telefonie mobila, de posta si curier, de salubritate, de televiziune, inclusiv prin cablu, de Internet;”

Litera k a fost modificata,  a fost eliminata sintagma “la domiciulul clientului”, fiind rescrisa astfel:
 
 “  1. La articolul I punctul 2, litera k) a articolului 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    " k) incasarea contravalorii energiei electrice si termice, a gazelor naturale, a apei si canalizarii, a serviciilor de telefonie, inclusiv de telefonie mobila, de posta si curier, de salubritate, de televiziune, inclusiv prin cablu, de internet;".

Astfel, Legea 267/2015 aproba Ordonanta 91/2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale si reglementeaza practic asa cum este corect modul de incasare a serviciilor privind utilitatile publice.

Prin urmare, la incasare cu numerar a contravalorii serviciilor de utilitati din categoria celor enumerate mai sus, agentii economici au obligatia emiterii chitantelor si nu a bonurilor fiscale.

Evident, nu este interzisa utilizarea caselor de marcat fiscale, mai ales ca de la inceputul acestui an, agentii economici care presteaza servicii in domeniul utilitatilor de natura celor de mai sus, au fost obligati prin OUG 91/2014 sa se doteze cu aparate de marcat electronice fiscale si practic au investit in logistica necesara (aparate, costuri de adaptare a softurilor de facturare/incasare), investitii care au fost semnificative. Mentionam ca, pana anul trecut, incasarea contravalorii  acestor servicii  erau exceptate de la utilizarea caselor de marcat.

Click aici pentru a citi continuarea!


Material intocmit de Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI




http://contabilul.manager.ro/a/16633/exceptari-noi-de-la-obligativitatea-utilizarii-aparatelor-de-marcat-electronice-fiscale-analiza-zilei-cu-irina-dumitrescu.html?show=admin

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice