search

Atentie la regulile de executare silita!

Dupa cum probabil cunoasteti, in cazul in care o societate comerciala sau o persoana fizica nu isi plateste de bunavoie obligatiile fiscale datorate, inspectorii din cadrul A.N.A.F. procedeaza la actiuni de executare silita.
 
Foarte important de retinut este faptul ca executarea silita nu se declanseaza daca exista o cerere de restituire/rambursare in curs de solutionare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decat creanta fiscala datorata de debitor (exemplu: o cerere de rambursare TVA sau de restituire impozite si taxe, cum ar fi taxa pe poluare).
 
O alta regula importanta este cea potrivit careia, pentru efectuarea procedurii de executare silita, este competent organul de executare silita in a carui raza teritoriala se gasesc bunurile urmarite, iar atunci cand se constata ca exista pericolul evident de instrainare, substituire sau de sustragere de la executare silita a bunurilor si veniturilor urmarite ale debitorului, organul de executare silita in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al debitorului poate proceda la indisponibilizarea si executarea silita a acestora, indiferent de locul in care se gasesc bunurile.
 
Ceea ce multi nu cunosc este faptul ca, in cazul in care asupra acelorasi venituri ori bunuri ale debitorului a fost pornita executarea, atat pentru realizarea titlurilor executorii privind creante fiscale, cat si pentru titluri ce se executa in conditiile prevazute de alte dispozitii legale (exemplu: titluri executorii emise de anumite institutii de credit), executarea silita se conexeaza si se efectueaza, potrivit Codului de procedura fiscala, de catre organul de executare silita din cadrul ANAF.
 
In fine, de retinut este si aspectul ca, in scopul efectuarii executarii silite, executorii fiscali pot sa intre in orice incinta de afaceri a debitorului, persoana juridica, sau in alte incinte unde acesta isi pastreaza bunurile, in scopul identificarii bunurilor sau valorilor care pot fi executate silit, precum si sa analizeze evidenta contabila a debitorului, in scopul identificarii tertilor care datoreaza sau detin in pastrare venituri ori bunuri ale debitorului.
 
Executorul fiscal poate intra in incaperile ce reprezinta domiciliul sau resedinta unei persoane fizice, cu consimtamantul acesteia, iar in caz de refuz, organul de executare silita cere autorizarea instantei judecatoresti competente, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila.

Totul despre inspectiile fiscale

Cartea Neagra a Controlului Fiscal pune pe tapet aspecte confidentiale care explica metodele ANAF si ofera solutii pentru depasirea cu bine a oricarei inspectii fiscale. Daca vrei sa intelegi rapid:
 
  • care sunt factorii de risc care-ti atrag controale repetate
  • ce trebuie sa faci pentru inlaturarea riscurilor care te situeaza frecvent in vizorul ANAF
  • care sunt aspectele cu caracter exploziv controlate prioritar si excesiv de inspectorii DGAF...
 
...comanda acum lucrarea: Cartea Neagra a Controlului Fiscal! Face lumina in cele mai intunecate zone ale inspectiei fiscale si te ajuta sa te prezinti perfect la orice control ANAF! 
 
 
Foto: pexels.com



Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici