search

Bani de la angajator pentru cresa sau gradinita. In ce conditii pot primi parintii pana la 1.500 de lei lunar

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Conform Ordonantei de urgenta nr. 115/2023, se introduce un stimulent fiscal pentru educatia timpurie, aplicabil incepand cu 1 ianuarie 2024. Angajatorii pot suporta/acorda sume de pana la 1.500 de lei lunar pentru fiecare copil al angajatilor plasati in unitati de educatie timpurie, iar aceste sume sunt incluse in cheltuielile sociale cu deductibilitate limitata la calculul impozitului pe profit.
 
Astfel, potrivit specialistilor PortalContabilitate.ro, angajatorii au posibilitatea sa suporte sau sa acorde sume de pana la 1.500 de lei lunar pentru fiecare copil al angajatilor plasati in unitati de educatie timpurie.
 
Suma alocata pentru stimularea educatiei timpurii este inclusa in cheltuielile sociale ale angajatorului, iar aceste cheltuieli beneficiaza de o deductibilitate limitata la calculul impozitului pe profit. Aceasta facilitate fiscala incurajeaza angajatorii sa sprijine activitatile de educatie timpurie ale angajatilor lor.
 
Masura intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2024.
 
Facilitatea se aplica societatilor comerciale platitoare de impozit pe profit, care au angajati cu copii inscrise in unitati de educatie timpurie.
 
Parintii sunt cei care suporta cheltuielile pentru educatia timpurie, platind tariful direct gradinitei.
 
Incepand cu 1 ianuarie 2024, angajatorii pot suporta cheltuielile pentru plasarea copiilor angajatilor lor in unitati de educatie timpurie conform legii. Suma suportata de angajator nu poate depasi 1.500 lei lunar pentru fiecare copil, dar poate fi mai mica, in functie de hotararea angajatorului.
 
Daca parintii achita direct sumele pentru cresa/gradinita, angajatorul poate rambursa aceste cheltuieli, avand totusi o limita de 1.500 lei lunar pentru fiecare copil. Rambursarea se face pe baza documentelor justificative prezentate de catre parinte.
 
Aceasta facilitate se acorda unui singur parinte, in cadrul unui singur loc de munca, prin intermediul unei declaratii pe propria raspundere din partea parintelui. Daca parintele lucreaza la mai multi angajatori, acesta trebuie sa declare ca nu beneficiaza de astfel de plati de la alt angajator.
 
Important de mentionat este faptul ca suma suportata de angajator este considerata venit neimpozabil si este scutita de contributiile de asigurari sociale, cu conditia ca aceasta sa nu depaseasca 1.500 lei lunar pentru fiecare copil. Totusi, suma trebuie sa se incadreze in plafonul neimpozabil lunar de 33% din salariul de baza. Aceasta facilitate se aplica numai in cazul firmelor platitoare de impozit pe profit, iar compania isi deduce ulterior cheltuielile din impozitul pe profit.
 
Nu sunt specificate documentele necesare pentru acordarea ajutorului, insa lista poate fi urmatoarea:
 
a) cerere pentru acordarea sumei pentru educatie timpurie;
 
b) actul doveditor eliberat de cresa/entitatea asimilata acesteia la care este inscris copilul;
 
c) documente care sa ateste calitatea de parinte, respectiv certificatul de nastere al copilului, in cazul parintilor naturali, sau hotararea judecatoreasca de incuviintare a adoptiei, in cazul copilului adoptat;
 
d) documente care sa ateste calitatea de tutore, respectiv hotararea judecatoreasca de instituire a tutelei sau, dupa caz, dispozitia autoritatii tutelare;
 
e) declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte nu beneficiaza de aceasta suma;
 
f) alte documente solicitate de angajator, daca este cazul.
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice