search

Bilant depus: cum corectam erorile semnificative

In cursul anului 2023, o companie a schimbat programul de contabilitate si acesta a calculat eronat amortizarea. Bilantul a fost depus fara a sesiza aceste nereguli. Vom afla de la specialistul nostru ce se poate face in aceasta situatie, suma fiind semnificativa.
 
Raspuns: Nu puteti corecta sume pentru anul 2023 deoarece bilantul a fost depus.
 
Deoarece ati precizat ca suma este semnificativa, puteti considera ca erorile contabile rectificate fac parte din categoria celor semnificative.
 
Conform OMFP 1802/2014, pct. 2.5.2
In situatia unor erori contabile care sunt semnificative potrivit pragului politicilor contabile aplicate de societate, acestea se pot corecta - la data constatarii lor prin cont 1174.
 
Daca se impune si o corectie a impozitului pe profit datorat atunci, din punct de vedere fiscal, corectarea erorii implica depunerea declaratiei 101 rectificative pe anul precedent, conform Codului fiscal art. 19 alin. (3) lit a) erorile care se corecteaza potrivit reglementarilor contabile pe seama rezultatului reportat, prin ajustarea rezultatului fiscal al anului la care se refera acestea si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala .
 
Din punct de vedere contabil, pentru corectarea erorii din anul precedent, se face inregistrarea 1174 in corespondenta cu 4411.
 
In situatia unor erori contabile care sunt nesemnificative potrivit pragului politicilor contabile aplicate de societate, acestea se pot corecta - la data constatarii lor pe seama contului de profit si pierdere.
 
In aceasta situatie nu se mai impune rectificarea declaratiei 101 pentru anul anterior , iar conform Codului fiscal art. 19 alin. (3) lit b) erorile care se corecteaza potrivit reglementarilor contabile pe seama contului de profit si pierdere sunt luate in calcul pentru determinarea rezultatului fiscal in anul in care se efectueaza corectarea acestora .
 
Pe baza politicilor contabile si a rationamentului profesional trebuie stabilit un prag de semnificatie, care poate reprezenta un procent din cifra de afaceri, din profit, din activul net, din total active.
 
Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu, se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala ori cumulata a elementelor.
 
Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile, iar cele semnificative ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor luate pe baza situatiilor financiare anuale.
 
Se recomanda intocmirea la momentul descoperirii erorilor - a unui referat (aprobat de conducerea societatii), in care sa se descrie erorile constatate si prin care sa se propuna modalitatea de rectificarea a acestora. Decizia de aprobare a conducerii reprezinta documentul justificativ care sta la baza inregistrarilor in contabilitate.
 
68. (1) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.
(2) In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.
(3) In notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate informatii cu privire la natura erorilor constatate si perioadele afectate de acestea.
 
Consider ca este corecta corectia conturilor de cheltuieli, si nu conteaza faptul ca informatiile din declaratiile anuale 101 rectificative nu vor mai corespunde cu situatiile financiare anuale deja depuse intrucat acesta este si rostul evidentierii sumelor inregistrate eronat pe seama contului 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile" - anume faptul ca se corecteaza rezultatul exercitiului financiar precedent.
 
Raspuns oferit in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile