search

Bon fiscal emis eronat: documente pentru corectare operatiune

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Fiecare tranzactie reprezinta o veriga esentiala in lantul financiar al unei companii. Intr-un astfel de context, o problema frecvent intalnita este tastarea eronata a unei sume semnificative pe casa de marcat, o situatie care necesita abordare atenta si prompta.

Bon fiscal emis eronat: corectare operatiune

Intrebare: "Cum se rezolva situatia in care o vanzatoare marcheaza din eroare o suma foarte mare pe casa de marcat? Firma care fiscalizeaza casa de marcat sustine ca nu se pot face stornari sau modificari din casa de marcat. Astfel, suma care ajunge prin transmitere directa la ANAF este mult mai mare decat ceea ce va fi declarat ca venit prin declaratia 100."
 
Raspuns: Potrivit art 36 din  Hotararea Guvernului nr. 479/2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale:          
 
,,Pentru corectarea sau anularea inregistrarii unei operatiuni dupa emiterea bonului fiscal utilizatorul intocmeste un dosar care va cuprinde:
a) sesizarea scrisa a persoanei care a efectuat gresit operatiunea, cu precizarea motivatiei de corectare sau de anulare a acesteia, precum si a numarului de ordine al bonului fiscal de corectat, a orei si minutului emiterii acestuia;
b) decizia scrisa de aprobare a corectarii operatiunii gresit efectuate, emisa de directorul financiar-contabil, contabilul-sef sau de alta persoana care raspunde de gestionarea patrimoniului unitatii;
c) copie de pe nota sau notele de receptie si constatare de diferente, intocmite de la ultima inventariere pana la zi, prin care d) nota de contabilitate care reflecta operatiunea efectuata’’.
   
Asadar, dosarul cu documentele prezentate mai sus se anexeaza la bonul fiscal emis eronat impreuna cu nota contabila de corectie, cu sumele corectate inscrise cu semnul minus:
5311                =            %           valori cu semnul minus
                                      707
                                     4427
 
Nu se va corecta bonul fiscal prin interventia personalului autorizat de la care s-a achizitionat casa de marcat.
 
Daca organul fiscal va notifica societatea cu privire la neconcordanta intre suma preluata online din aparatul de marcat si cea declarata prin D100, veti transmite prin SPV, documentatia mentionata mai sus (sesizarea persoanei care a gresit, decizia de aprobare a corectarii operatiunii, nota de receptie si nota contabila de corectie a operatiunii).
 

Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice