search

Calcul dividende interimare la trimestrul I. Solutia pentru firmele care ies pe pierdere

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024
 
Odata cu incheierea trimestrului I al anului 2023, companiile se pot ocupa de calculul pentru dividende interimare (impreuna cu toate procedurile necesare). 
 
Dividendele interimare distribuite si platite in anul 2023 sunt supuse unei cote de impozit de 8%.  Aceasta majorare se aplica veniturilor din dividende distribuite dupa data 1 ianuarie 2023.
 
Cum procedeaza firmele care au iesit pe pierdere anul anterior in acest caz? Pentru a clarifica aceasta dilema, prezentam studiul de caz al unei societati comerciale care a obtinut la 31.03.2023 un profit contabil in valoare de 154.000 lei. La aceasta data societatea are un sold final debitor al contului 1171 in valoare de 12.000 lei reprezentand pierdere aferenta anului 2022.
 
In luna aprilie, firma poate sa repartizeze la dividende interimare suma de 150.000 lei sau trebuie sa tina cont de pierderea ramasa neacoperita si diferenta sa o repartizeze la dividende? Iata ce prevede legislatia si cum o interpreteaza specialistul nostru. 
 

Calcul dividende interimare la trimestrul I: raspunsul specialistului

 
Potrivit prevederilor art. 19 alin. (3 ind. 1) din Legea 82/1991, repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.
Conform preverilor Ordinului 3067/2018, entitatile care au optat pentru repartizarea trimestriala de dividende, intocmesc situatii financiare interimare formate din bilant si contul de profit si pierdere.
 
Aceste componente au aceeasi structura cu cea aplicabila situatiilor financiare anuale intocmite conform prezentelor reglementari. Veniturile si cheltuielile astfel raportate se stabilesc cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele trimestrului pentru care entitatea a optat sa repartizeze dividende.
 
Asadar, specialistul nostru explica ca trimestrial se pot inregistra dividende interimare in baza hotararii AGA si a situatiilor financiare interimare. Inregistrarea contabila este 463 = 456 se face la finele fiecarui trimestru, in cazul de fata la data de 31.03.2023, in limita profitului contabil net realizat din care se scad pierderile reportate.
 


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1714078800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice