search

Calculul si plata impozitului pe profit pentru microintreprinderi. Anunt CECCAR

Cartea Verde a Contabilitatii: solutii practice, explicatii si recomandari din partea specialistilor

CECCAR a emis un comunicat prin care informeaza ca persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care in cursul unui an fiscal realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, vor datora impozit pe profit.

Calculul si plata impozitului pe profit

Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepând cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre limitele de mai sus, luând in considerare veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal. Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pâna la sfârsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului.

Inregistrarea impozitului pe profit

Potrivit reglementarilor contabile in materie, impozitul pe veniturile microintreprinderilor sa va storna si se va inregistra impozitul pe profit, diferenta urmând sa se reflecte in formularul 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" ca impozit de recuperat.

Mentionam ca acest tratament contabil este aplicabil si de catre persoanele juridice care in anul precedent si-au modificat calitatea de platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor in platitor de impozit pe profit pentru a elimina necorelatiile dintre situatiile financiare anuale (bilant) si formularul 101"Declaratie privind impozitul pe profit" pentru anul 2013.

 

Sursa: CECCAR



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice