Camera Consultantilor Fiscali, ca urmare a masurilor cuprinse in proiectul de modificare si completare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a transmis Ministerului Finantelor solicitarea de a fi asigurata predictibilitatea legislatiei fiscale ce stabileste tratamentul TVA la achizitionarea de locuinte.
Asa cum deja ati aflat, anul 2024 vine cu modificari importante privind TVA-ul pentru locuinte. Astfel, potrivit proiectului de lege privind masurile fiscale pus marti in dezbatere publica, TVA pentru locuintele cu o valoare sub 600.000 lei se va majora de la 5% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2024. Desigur, cota redusa de 5% se va mentine pana la finalul acestui an pentru cei care incheie un contract si platesc un avans pentru achizitionarea unei locuinte.
Scrisoarea adresata Ministerului de Finante se refera la unele dintre masurile care vor afecta sectorul imobiliar, dar si persoanele fizice care achizitioneaza locuinte, din cauza lipsei de predictibilitate a legislatiei fiscale ce stabileste tratamentul TVA.
In cele ce urmeaza, redam doua puncte importante din cadrul scrisorii pentru care CCF asteapta clarificari:
Potrivit CCF, aceasta masura destabilizeaza mediul de afaceri si populatia din cauza lipsei de predictibilitate
"1) Una dintre masuri se refera la trecerea de la cota de 5% de TVA la cota de 9% pentru locuintele livrate in cadrul politicii sociale (cele cu valoare de pana la 600.000 lei). Aceasta prevedere suferise deja modificari importante la inceputul acestui an (2023) cu privire la numarul de locuinte si conditiile necesare aplicarii cotei reduse de TVA, fiind instituite si masuri tranzitorii.
De aceasta data se modifica si cota de TVA de la 5% la 9%, fiind prevazute doua tipuri de masuri tranzitorii atat pentru contractele incheiate anterior anului 2023, cat si pentru cele incheiate in cursul anului 2023, pentru a se mentine cotele si conditiile in vigoare la data incheierii contractelor pentru o scurta perioada de timp (anul 2023).
Amintim ca, incepand cu anul 2020, aceste prevederi au suferit sistematic modificari ce afecteaza atat mediul de afaceri, dar si pe potentialii beneficiari, fiind una dintre masurile care, in opinia noastra, destabilizeaza mediul de afaceri si populatia din cauza lipsei de predictibilitate."
Noua definitie a "locuintei locuibile ca atare" cuprinde conditii restrictive cu privire la dotari
2) O alta modificare ce va afecta locuintele livrate cu cota redusa de TVA, este redefinirea la art. 266 alin. (1) pct. 161 din proiectul de ordonanta, a locuintelor care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare si pot fi livrate cu cota redusa de TVA, fiind adaugate conditii noi referitoare la finisaje interioare si exterioare, instalatii sanitare si electrice, fata de definitia care a fost inclusa in Codul fiscal in urma unei initiative legislative (Legea nr. 301/2022) menite sa aduca clarificari pentru a evita interpretarile abuzive cu privire la notiunea de locuinte care pot fi locuite „ca atare”, care nu a fost in mod explicit definita in Codul fiscal.
In conditiile in care definitia locuintei locuibile ca atare, de abia promovata in urma cu un an, va fi modificata, va afecta contractele deja in derulare ce se bazau pe actuala definitie, ceea ce ar implica masuri tranzitorii destul de greu de explicitat pentru mediul de afaceri."
Foto: pexels.com