search
conta.ro cauta meniu
search

Ce aduce nou Ordinul nr. 1090/2023

Dupa cum deja stiti, contribuabilii pot redirectiona diferenta de impozit pe profit/micro, pe care nu au folosit-o pentru sponsorizare, catre ONG-uri si/sau unitati de cult. Consultantul fiscal Ionut Jinga explica pentru portalcontabilitate.ro ca "problema apare atunci cand respectivul contribuabil rectifica impozitul pe profit/micro in sensul diminuarii, situatie in care firma a redirectionat o suma mai mare decat suma cuvenita legal.
 
Este motivul pentru care a aparut Ordinul nr. 1090/2023, din care rezulta faptul ca in astfel de situatii contribuabilii datoreaza catre bugetul de stat, atat diferenta redirectionata in plus fata de sumele care puteau fi redirectionate, cat si obligatiile accesorii calculate (dobanzi si penalitati) calculate de la data virarii diferentei de impozit pe profit care a fost redirectionata in plus.
 
Aceste diferente pot fi achitate la bugetul de stat dupa ce respectiva societate depune formularul 100, care se "imbogateste" cu 2 noi pozitii (una pentru platitorii de impozit pe profit, cealalta pentru platitorii de impozit micro)."
 

Ce aduce nou Ordinul nr. 1090/2023

Act normativ: Ordinul ANAF nr. 1090/2023 pentru aprobarea Procedurii privind determinarea si regularizarea diferentei de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus fata de sumele care pot fi redirectionate, potrivit legii, precum si privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa

A fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 643 din 13 iulie 2023.
 

Modificarile vizeaza, in principal, urmatoarele:

- La anexa nr. 3 „Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat”, dupa pozitia 90 se introduc doua noi pozitii, pozitiile 91 si 92, cu urmatorul cuprins:

- anexa nr. 4 „Instructiuni de completare a formularului 100 «Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat, cod 14.13.01.99/bs»” se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

• La capitolul II „Completarea declaratiei” punctul 3 „Sectiunea B «Date privind creanta fiscala»”, subpunctul 3.2 se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

Primul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins: „3.2. Tabelul de la pct. II «Impozite, taxe si alte obligatii care nu se platesc in contul unic» din anexa nr. 1 la ordin se completeaza pentru declararea obligatiilor de plata prevazute la pozitiile 11, 25—27, 29—51, 57—63, 65—71, 74—77, 81—89, 91 si 92 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 3 la ordin.”

Se introduc doua noi subpuncte cu urmatorul cuprins:

--> Obligatia prevazuta la pozitia 91 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat se declara de catre platitorii
de impozit pe profit, in situatia in care, ulterior depunerii formularului de redirectionare potrivit art. 42 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, impozitul pe profit datorat al anului pentru care s-a dispus redirectionarea se rectifica in sensul diminuarii acestuia, iar contribuabilii au redirectionat o suma mai mare decat suma care putea fi redirectionata, potrivit legii. Contribuabilul datoreaza bugetului de stat diferenta de impozit pe profit care a fost redirectionata in plus, precum si obligatiile fiscale accesorii calculate de la data virarii diferentei de impozit pe profit care a fost redirectionata in plus din contul 20.A.01.03.00 «Sume redirectionate din impozitul pe profit», codificat cu codul de identificare fiscala atribuit Trezoreriei Statului (8609468), in contul bancar al entitatii beneficiare si pana la data stingerii impozitului datorat.

--> Obligatia prevazuta la pozitia 92 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat se declara de catre platitorii de impozit pe venitul microintreprinderilor, in situatia in care, ulterior depunerii formularului de redirectionare potrivit art. 56 alin. (21) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, impozitul pe venitul microintreprinderilor datorat al anului pentru care s-a dispus redirectionarea se rectifica in sensul diminuarii acestuia, iar contribuabilii au redirectionat o suma mai mare decat suma care putea fi redirectionata, potrivit legii. Contribuabilul datoreaza bugetului de stat diferenta de impozit pe venitul microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus, precum si obligatiile fiscale accesorii calculate de la data virarii diferentei de impozit pe venitul microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus din contul 20.A.02.49.00 «Sume redirectionate din impozitul pe venitul microintreprinderilor», codificat cu codul de identificare fiscala atribuit Trezoreriei Statului (8609468), in contul bancar al entitatii beneficiare si pana la data stingerii impozitului datorat.”

Ordinul 1090/2023 mai clarifica si procedura privind determinarea si regularizarea diferentei de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus fata de sumele care pot fi redirectionate, potrivit legii

Procedura se aplica de catre contribuabilii platitori de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au dispus redirectionarea unor sume din impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private, potrivit art. 42 si 56 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) au rectificat impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat al anului pentru care s-a dispus redirectionarea, in sensul diminuarii acestuia.

In situatia in care, ulterior depunerii formularului 177 impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat al anului pentru care s-a dispus redirectionarea se rectifica in sensul diminuarii acestuia, iar contribuabilii au redirectionat o suma mai mare decat suma care putea fi redirectionata, potrivit legii, acestia datoreaza bugetului de stat diferenta de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus.

In aplicarea procedurii, contribuabilii platitori de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor determina:
a) valoarea impozitului sau a diferentei de impozit care poate fi redirectionata luand in calcul valoarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor datorat diminuat, stabilit in urma rectificarii;
b) diferenta de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus fata de suma care poate fi redirectionata, potrivit legii.

Cum se determina diferenta de impozit pe profit care a fost redirectionata in plus

In cazul in care impozitul pe profit al anului pentru care s-a dispus redirectionarea se rectifica in sensul diminuarii acestuia, in baza datelor rectificate se determina valoarea impozitului pe profit sau a diferentei de impozit pe profit care poate fi redirectionata prin scaderea din valoarea minima stabilita, potrivit art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a sumelor reprezentand sponsorizare si/sau mecenat, burse private, acordate entitatilor beneficiare in anul pentru care s-a depus declaratia anuala de impozit pe profit, conform art. 25 alin. (4) lit. i) si t) si a sumelor reportate, astfel cum au fost inscrise in formularul 101 „Declaratie privind impozitul pe profit“, declaratia rectificativa, a anului respectiv.

Pentru stabilirea limitei impozitului pe profit se va avea in vedere si scaderea din acesta a sumelor aferente creditului fiscal si a impozitului pe profit scutit/redus, in conformitate cu prevederile Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 „Declaratie privind impozitul pe profit“ si 120 „Decont privind accizele“, cu modificarile si completarile ulterioare.

Diferenta de impozit pe profit care a fost redirectionata in plus se determina prin scaderea din suma redirectionata prin formularul 177 „Cerere privind redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor“ a sumei care poate fi redirectionata.

Cum se determina diferenta de impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus

In cazul in care impozitul pe veniturile microintreprinderilor al anului pentru care s-a dispus redirectionarea se rectifica in sensul diminuarii acestuia, in baza datelor rectificate se determina valoarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor sau a valorii diferentei de impozit pe veniturile microintreprinderilor care poate fi redirectionata prin scaderea din valoarea stabilita, potrivit art. 56 alin. (1^1) din Codul fiscal, calculata pentru intregul an fiscal, a sumelor acordate entitatilor beneficiare in anul respectiv conform art. 56 alin. (1^1), (1^5) si (2^2) din Codul fiscal si a sumelor reportate.

Diferenta de impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus se determina prin scaderea din suma redirectionata prin formularul 177 „Cerere privind redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor“ a sumei care poate fi redirectionata.

Diferenta pozitiva rezultata din calcule, reprezentand diferenta de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus fata de sumele care pot fi redirectionate, se declara de contribuabil prin formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“.


Foto: pixabay.com




Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici