search
conta.ro cauta meniu
search

Legea contabilitatii: Principalele contraventii si infractiuni

Este important de precizat inca de la inceput ca nicio contraventie prevazuta de Legea nr. 82/1991 nu intra sub incidenta Legii prevenirii nr. 270/2017, astfel ca operatorii economici care nu respecta prevederile Legii contabilitatii nu pot beneficia de sanctiunea avertismentului, fiind sanctionati direct cu amenda.
 
Iata care sunt principalele fapte care atrag sanctiuni contraventionale:
 
1. Detinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate
Sanctiune: amenda de la 2.000 lei la 20.000 lei.
 
2. Nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii, cu privire la:

a) aprobarea politicilor si procedurilor contabile prevazute de legislatie:
Sanctiune: amenda de la 4.000 lei la 10.000 lei.

b) utilizarea si tinerea registrelor de contabilitate;

c) intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate, inregistrarea in contabilitate a acestora in perioada la care se refera, pastrarea si arhivarea acestora, precum si reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse:
Sanctiune: amenda de la 2.000 lei la 20.000 lei.

d) efectuarea inventarierii:
Sanctiune: amenda de la 3.000 lei la 20.000 lei.

e) intocmirea, semnarea si depunerea in termenul legal la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor a situatiilor financiare anuale si, dupa caz, a situatiilor financiare anuale consolidate, a situatiilor financiare interimare, precum si a raportarilor contabile:
Sanctiuni:
- cele referitoare la intocmire si semnare, cu amenda de la 2.000 lei la 3.000 lei;
- cea referitoare la depunerea in termenul legal, cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare, cu amenda de la 1.000 lei la 3.000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare, si cu amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare.
 
3. Prezentarea de situatii financiare care contin date eronate sau necorelate, inclusiv cu privire la identificarea persoanei raportoare:

Sanctiune: amenda de la 1.000 lei la 3.000 lei.
 
4. Nerespectarea prevederilor referitoare la intocmirea declaratiilor potrivit carora administratorii/persoanele care au obligatia gestionarii patrimoniului unitatii respective isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale si confirma ca:
a) politicile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale sunt in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile;
b) situatiile financiare anuale ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, a performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata;
c) persoana juridica isi desfasoara activitatea in conditii de continuitate:
Sanctiune: amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei.
 
5. Nerespectarea obligatiei privind auditarea, conform legii, a situatiilor financiare anuale, a situatiilor financiare anuale consolidate, precum si a situatiilor financiare interimare
Sanctiune: amenda de la 30.000 lei la 40.000 lei.
 
6. Nedepunerea, potrivit prezentei legi, a situatiilor financiare anuale, a situatiilor financiare anuale consolidate, a situatiilor financiare interimare, precum si a raportarilor contabile
Sanctiune: amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.
 
7. Nerespectarea prevederilor art. 10 din Legea contabilitatii (organizarea corespunzatoare a contabilitatii) si art. 361 (se interzice depunerea la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice a mai multor seturi de situatii financiare anuale pentru acelasi exercitiu financiar):
Sanctiune: amenda de la 1.000 lei la 10.000 lei.
 
8. Nerespectarea obligatiilor persoanelor juridice fara scop patrimonial care, in exercitiul financiar de raportare, au primit sume reprezentand subventii, sponsorizari, sume redirectionate, conform legii, din impozitul pe profit, impozitul pe venitul microintreprinderilor, respectiv din impozitul pe venitul datorat de persoanele fizice, precum si alte forme similare de finantare, indiferent de valoarea cumulata a acestora, de a intocmi o declaratie care insoteste situatiile financiare anuale si evidentiaza sumele astfel primite, respectiv utilizate:
Sanctiune: amenda de la 20.000 lei la 30.000 lei.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici