search

Ce conditii trebuie indeplinite in mod cumulativ pentru a plati impozit micro in 2024

D.G.R.F.P. Cluj-Napoca informeaza contribuabilii ca, incepand cu 1 ianuarie 2024, au intrat in vigoare modificarile aduse prin Legea nr.296/2023 si OUG nr.115/2023, la conditiile pe care o persoana juridica romana trebuie sa le indeplineasca in vederea aplicarii Titlului III- Impozitul pe venitul microintreprinderilor din Codul fiscal.

Conditii impozit micro 2024

Astfel, in anul fiscal curent o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ conditiile prevazute la art.47, alin. (1) din Codul Fiscal, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent :
a) abrogat
b) abrogat
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro;
 
In aplicarea prevederilor care se refera la conditia de la lit. c)., limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta, definite prin Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
 
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
 
f) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - «Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal», in proportie de peste 80% din veniturile totale;
 
g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei in care este o persoana juridica romana nou infiintata;
 
h) are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile Titlului III-Impozitul pe veniturile microintreprinderlor din Codul fiscal;
 
Precizam ca asociatii/actionarii persoanei juridice romane care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atat la persoana juridica romana analizata, cat si la alte persoane juridice romane care indeplinesc conditiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, trebuie sa stabileasca, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator, o singura persoana juridica romana care aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
 
Persoanele juridice romane care nu au fost stabilite de catre asociati/actionari, pana la termenul de 31 martie, intra sub incidenta prevederilor titlului II-Impozit pe profit din Codul Fiscal .
 
i) a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii. Aceasta conditie noua se considera indeplinita daca situatiile financiare anuale sunt depuse pana la data de 31 martie 2024, inclusiv.
 
Verificarea aplicarii prevederilor art.47 alin. (1) lit. h) si i) din Codul Fiscal , referitoare la detinerea procentului de peste 25% din valoarea titlurilor de participare/al drepturilor de vot si indeplinirea obligatiei de depunere in termen a situatiilor financiare anuale , se efectueaza pe baza unei proceduri aprobate prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
 
Este abrogata exceptia care permitea operatorilor economici din domeniul HoReCa sa aplice impozitul pe venitul microintreprinderilor chiar daca nu se indeplineau cumulativ la 31 decembrie a anului fiscal precedent conditiille impuse celorlalte activitati .
 
Intermediarii secundari de asigurari si/sau reasigurari, nu se regasesc in categoria persoanelor juridice romane exceptate de la aplicarea impozitului pe veniturile
microintreprinderilor, intrucat raman in sfera de impunere a acestui impozit in situatia in care au realizat venituri din activitatea de distributie de asigurari/reasigurari in proportie de pana la 15% inclusiv din veniturile totale.
 
Baza legala:
- Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Legea nr.296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung ;
- O.U.G. nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene ;

Foto: pexels.com
 


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice