search

Ce declaratii fiscale trebuie sa depuna ONG-urile

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Contabilii care lucreaza cu ONG-uri se confrunta cu o serie de obligatii fiscale si contabile, care trebuie respectate pentru a mentine conformitatea si transparenta financiara. In continuare oferim o privire detaliata asupra tuturor declaratiilor fiscale necesare pentru aceste organizatii.

Ce declaratii depun asociatiile non-profit?

Asadar, pentru a asigura transparenta si sustenabilitate financiara, contabilii din ONG-uri au responsabilitatea de a depune urmatoarele declaratii fiscale. 
 
1. D101 anuala depusa pana la 25.02.N 1 (25.06.N 1 prin derogare pana in 2025 inclusiv) conform art. 41 alin. (5) lit. a) din legea 227/2015 privind Codul fiscal
 
2. D112 pentru obligatiile salariale, daca va avea salariati
 
3. D100 daca va avea plati de venituri pentru care exista obligatii vizavi de retinerea la sursa (de exemplu chirii platite persoanelor fizice)
 
4. D300 daca va realiza venituri impozabile in acord cu Titlul VII din Codul fiscal peste plafonul de 300.000 lei sau opteaza pentru impozitarea acestora inainte de depasirea respectivului plafon
 
5. D390 daca va realiza operatiuni intracomunitare
 
6. D394 daca devine persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in acord cu art. 316
 
7. D301 daca are obligatia platii TVA in acord cu Titlul VI pentru achizitiile de bunuri ori servicii intracomunitare sau extracomunitare (in cazul serviciilor)
 
8. Situatiile financiare anuale opana la 30.04.N 1
 
9. D205/207 pana in ultima zi a lunii februarie N 1 pentru veniturile pentru care exista obligatia calcularii, retinerii si declararii impozitului pe venit retinut la sursa, declarate prin D100 pe parcursul anului de referinta
 
Atentie! Acestea sunt principalele declaratii care pot aparea in activitatea unei organizatii non-profit. Totusi, acest lucru nu inseamna ca, in functie de specificul activitatii, in special atunci cand organizatia desfasoara activitati economice, nu pot aparea si alte obligatii fiscale de indeplinit.


Informatii oferite in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice