search

CECCAR: semnal de alarma cu privire la o propunere legislativa inregistrata la Senat

SGR, in vigoare din 30 noiembrie 2023: ce dificultati aduce pentru contabili si comercianti
La Senat a fost inregistrata o propunere legislativa privind modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati care urmareste eliminarea conditiei ca societatile care presteaza servicii financiar-contabile sa fie detinute si administrate de expertii contabili.
 

CECCAR contesta modificarea legislatiei privind societatile care presteaza servicii financiar-contabile


Intr-un comunicat recent, CECCAR precizeaza ca "propunerea legislativa este, in fapt, disonanta cu modul in care profesia contabila este reglementata in cele mai mari economii ale lumii: SUA, Franta, Italia, Germania, Belgia, Canada, Australia, Japonia etc. 
 
Modificarile propuse introduc un nou prestator de servicii financiar-contabile: societatile de expertiza contabila care NU sunt controlate de expertii contabili si care, in consecinta, NU au raspundere profesionala si etica. Desi se poate admite ca numarul prestatorilor de servicii ar putea creste, trebuie avute in vedere riscurile asupra securitatii afacerilor, dar si asupra conformarii fiscale voluntare a contribuabililor. In mod evident, aceste societati vor pune accentul pe maximizarea rezultatelor financiare, in detrimentul celor profesionale."

"Liberalizarea" pietei induce un risc major pentru securitatea afacerilor

CECCAR mai spune ca aceasta „liberalizare” a pietei prezinta un risc semnificativ pentru securitatea afacerilor si pentru economie, in ansamblu.
 
"Totodata, aceasta „liberalizare” a pietei induce un risc major pentru securitatea afacerilor, pentru securitatea economiei, in ansamblu, avand in vedere ca, prin efectul Legii nr. 82/1991, s-ar acorda raspunderea pentru conformarea la legislatia financiar-contabila, care implica si conformarea fiscala voluntara, unor societati pentru care nu exista nicio forma de control profesional si etic, nefiind controlate de experti contabili. Aceste modificari ale legislatiei vor crea premisele aparitiei unor scheme de frauda financiara si evaziune fiscala care vor pune la adapost initiatorii infractiunilor prin transmiterea responsabilitatii catre terte societati, care nu au raspundere profesionala si etica.
 
Efectul pe termen mediu va fi deprofesionalizarea acestui sector de activitate, esential pentru a asigura ordinea in economie si crearea de valoare sustenabila."
 
„Rolul liber-profesionistilor contabili este unul esential pentru un mediu economic stabil si predictibil si pentru cresterea gradului de conformare fiscala voluntara. Dereglementarea profesiei de expert contabil ca profesie liberala, respectiv deprofesionalizarea prestatorilor de servicii financiar-contabile, ar avea un impact negativ in asigurarea cresterii inteligente sustenabile a economiei, in asigurarea securitatii economice la nivel national”, a precizat Elena-Ecaterina Chivu, presedinte al Consiliului superior al CECCAR.
 
Mai mult decat atat, CECCAR considera ca prevederile actuale ale OG nr. 65/1994 au un rol esential in asigurarea calitatii serviciilor in domeniul contabilitatii. "Totodata, acestea NU sunt de natura sa constituie o bariera care sa afecteze concurenta. In fapt, pietele libere sunt cu adevarat libere doar atunci cand exista siguranta si toata lumea respecta reguli care nu sunt discriminatorii si care sunt aplicabile tuturor. Aceasta siguranta este garantata de persoanele care inteleg pe deplin un anumit domeniu si care protejeaza interesele celor care nu detin aceleasi informatii. Aici intervine profesionistul calificat – expertul contabil."
 
„Punerea in aplicare a propunerii legislative ar crea o discriminare a liber-profesionistilor contabili din Romania atat in piata interna, cat si in cea globala a serviciilor contabile. Expertii contabili vor intra in concurenta atat cu prestatori de servicii in domeniul financiar-contabil care nu sunt sub incidenta unui sistem de organizare profesionala si de control, cat si cu liber-profesionisti din alte jurisdictii, prin deschiderea pietei din Romania – consecinta a eliminarii obligatiei de recunoastere a calificarii profesionale in Romania –, concomitent cu pastrarea restrictiilor de acces al profesionistilor romani pe alte piete unde activitatea este reglementata, mentinandu-se obligatia de recunoastere a calificarii profesionale”, a subliniat Robert-Aurelian Sova, purtator de cuvant al CECCAR,  vicepresedinte al Consiliului superior.
 
 


Noutati contabile 1701295200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba de la 1 ianuarie 2024!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024