search

Centrul regional ING de la Cluj se inchide cu acordul partilor

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute
Asadar, conducerea ING, s-a reunit cu cei (numar nespecificat oficial dar estimat a fi catre 200) de angajati ai Centrului Regional infiintat la Cluj acum un an, si au decis impreuna ca e mai bine sa isi opreasca cu totul activitatea aici.
Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, a declarat intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri ca in urma discutiilor pe care le-a avut cu reprezentantii companiei s-a obtinut pentru fostii angajati un pachet de compensatii destul de generos: respectiv trei salarii plus 2000 de euro."Am explicat companiei ING obligatiile pe care le are cu privire la platile compensatorii si faptul ca personalul care urmeaza a fi disponibilizat nu poate fi repliat foarte usor pe piata muncii din Cluj", afirma Daniel Don, citat de Capital.ro.
O gafa publica de zile mari: caci compania in chestiune are obligatii cu privire la platile compensatorii numai si numai daca face concedieri (colective) din motive ce nu tin de persoana salariatului. Dar, conform declaratiilor emise in aceeasi conferinta de presa de catre directorul AJOFM, intelegerea a fost asa: contractele se inchid cu acordul partilor, salariatii primesc plati compensatorii. Ba chiar merge si mai departe, explicandu-ne ca, avand in vedere ca aveau salarii marisoare, cuantumul ar fi fost cam de 1000 de lei pe 6 pana la 12 luni. Dar asa, nu intra in evidentele AJOFM, si nu au dreptul la indemnizatie.

Mai pe sleau, AJOFM Cluj, a reusit sa convinga ING Asigurari sa isi mituiasca angajatii sa nu intre in somaj. Si sa vezi comedie ce avantaj major le-a creat astfel fostilor salariati: "Prin faptul ca nu vor avea statut de somer, ei vor fi obligati sa fie activi si sa isi gaseasca un loc de munca".

Ce e incredibil, e ca omul pare mandru de realizarile lui si le anunta la conferinta de presa. Nu cred ca exista in lege un paragraf specific pentru fix conjunctura asta, dar ma pot gandi la cateva neplaceri legale legate de gestul de a semna niste decizii de incetare a raporturilor de munca cu acordul partilor, atunci cand e public ca se fac de fapt concedieri colective. Neplaceri atat pentru angajator, cat si pentru angajat.

Cat despre latura morala a problemei... Oare nu cumva bietii oameni care raman in sperantele in pom ar fi avut dreptul atat la plati compensatorii, cat si la indemnizatie de somaj? Legal, cu siguranta ca asa ar fi fost. Probabil (sau aproape sigur) ca financiar ei sunt intr-o oarecare siguranta. Dar de ce toate astea?

Cum a mers oare discutia? Domnul Don ar vrea sa nu fie nevoit sa raporteze inca n someri. Va primi o bila alba ca a mai facut economie la buget. De inteles. Dar de ce sa accepte ING compromisul?

In loc de concluzie si cu rol de cireasa de pe tort, ING anunta inca cu mandrie pe site la sectiunea Cariere despre minunata oportunitate pe termen lung de a te alatura Centrului Regional de la Cluj.

Noutati contabile 1713560400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice