search

Comert cu bijuterii. Care sunt implicatiile fiscale potrivit specialistului?

Declaratia privind situatia de trezorerie pentru finantarile primite de ONG: atentie la Ordinul 470/2024!
Analizam in randurile de mai jos, cu ajutorul specialistului nostr, cazul unei societati care doreste sa achizitioneze de la persoane fizice bijuterii de valoare pentru a le exporta in USA. Exista mai multe nedumeriri legate de acest caz, asa ca le vom parcurge pe fiecare pe rand.

- Ce conditii sunt pentru aceasta operatiune?

- Se pot face achizitii de la persoane fizice?

- Societatea plateste impozit micro pana la plafonul stabilit de lege si ramane neplatitoare pana la 300000 CA?

 Exista conditii speciale pentru o astfel de activitate?




Iata raspunsul specialistului!


Conditiile pentru realizarea de operatiuni cu bijuterii sunt reglementate si detaliate de OUG 190/2000 privind regimul metalelor pretioase si pietrelor pretioase in Romania, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (inclusiv cele aduse prin OUG 10/2018).

in esenta, pentru a realiza astfel de operatiuni societatea trebuie sa se autorizeze la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor conform art. 8 din OUG 190/2000, cu respectarea conditiilor si procedurilor prevazute de Ordinul presedintelului ANPC 424/2018 si sa tina evidente stricte specifice (este vorba de registrul special de evidenta a operatiunilor cu metale pretioase, aliaje ale acestora si pietre pretioase prevazut de OMFP 1809/2004), celelalte aspecte de natura comerciala fiind detaliate in cuprinsul OUG 190/2000 si in ordinele date in aplicarea acesteia.
 
Societatea poate face achizitii de bijuterii de la persoane fizice pe baza de contracte de vanzare-cumparare sau borderouri de achizitie si, obligatoriu, note de receptie si constatare de diferente (NIR), in conformitate cu Normele specifice de utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin OMFP 2634/2015 privind documentele financiar-contabile. Acestea pot fi vandute la exportat in afara UE, pe baza de declaratie vamala de export, cu respectarea legislatiei vamale, la declaratia vamala anexandu-se obligatoriu declaratia pe propria raspundere din care sa reiasa ca autorizatia ANPC nu este retrasa sau suspendata la data efectuarii formalitatilor vamale, dupa cum se precizeaza la art. 8^1 din OUG 190/2000.
 
Daca societatea realizeaza venituri sub 500.000 lei, atunci ea va putea aplica in continuare regimul special de scutire de TVA pentru intreprinderi mici de la art. 310 din Codul fiscal si va datora impozit pe veniturile microintreprinderilor in conformitate cu prevederile titlului III din Codul fiscal.
 
Din punct de vedere fiscal nu sunt conditii speciale pentru o astfel de activitate, avand in vedere ca bijuteriile nu mai sunt supuse accizelor potrivit Codului fiscal actual.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice