search

Conditii HORECA: modificari fiscale in 2024

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Incepand cu 1 ianuarie 2024, ca urmare a eliminarii exceptiei care permitea societatilor din domeniul HORECA sa nu aiba salariat si sa depaseasca plafonul de 500.000 euro, aceste societati vor trece la impozitul pe profit daca nu indeplinesc concomitent conditiile de microintreprindere la 31.12.2023.
 
De exemplu, o societate cu cod CAEN 5610 (HORECA), cu impozit pe venitul microintreprinderilor, a depasit cifra de afaceri de 500.000 Euro la 31.12.2023 ea, fiind cu impozit pe micro de 1% datorita facilitatilor pana la 31.12.2023. Societatea mai poate ramane cu impozit pe venitul microintreprinderilor incepand cu 01.01.2024? Dar cu impozit de 3%, fiind HORECA?
 
Pentru o societate din domeniul HORECA, incepand cu 2024, optiunile sunt urmatoarele:
 
- Sa ramana platitor de impozit pe venitul microintreprinderilor cu o cota de 3%, doar daca indeplineste toate conditiile specifice microintreprinderilor.
- Sa devina platitor de impozit pe profit cu o cota de 16%, in cazul in care nu mai indeplineste conditiile pentru statutul de microintreprindere.

In situatia descrisa de dvs., avand in vedere ca cifra de afaceri realizata la 31 decembrie 2023 a depasit plafonul de 500.000 euro, societatea respectiva va trebui sa treaca la plata impozitului pe profit cu o cota de 16% incepand cu 1 ianuarie 2024. Aceasta schimbare este determinata de depasirea limitelor stabilite pentru calificarea ca microintreprindere, conform art. 47 din Codul fiscal.
 
Temei legal: Codul fiscal
 
Art. 47. - Definitia microintreprinderii
 
In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
 
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
f) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
h) are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu;
i) a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii.
(1 1) In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c) limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta, astfel cum sunt definite potrivit prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Raspuns oferit in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Foto: pexels.com



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice