search

Contract de asociere in participatiune. Cum facem inregistrarile contabile?



Societatea A incheie un contract de asociere in participatiune cu societatea B. Societatea A cumpara marfa de la furnizori. Marfa este vanduta de catre societatea B care emite bonul fiscal si incaseaza banii de la clienti. Societatea A conduce contabilitatea asocierii. Profitul se repartizeaza 50% la A si 50% la B. Se va vedea astfel care sunt inregistrarile contabile din contabilitatea societatii A.

Contabilitatea operatiunilor realizate in cadrul contractelor de asocieri in participatie este reglementala de pct. 265 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009. Potrivit acestor prevederi, evidenta asocierii in participatie se organizeaza atat la nivelul asocierii, cat si in contabilitatea fiecarui coparticipant cu ajutorul contului "Decontari din operatii in participatie", analitic distinct pe fiecare coparticipant.

Evidenta decontarilor din operatiuni in asocieri in participatie, respectiv a decontarii cheltuielilor si veniturilor realizate din operatiuni in asocieri in participatie, precum si a sumelor virate intre coparticipanti, se realizeaza cu ajutorul contului "Decontari din operatii in participatie".
Societatea comerciala care conduce evidenta asocierii in participatie tine evidenta si intocmeste balanta de verificare distincte de cele corespunzatoare activitatii proprii.

In ceea ce priveste imobilizarile corporale si necorporale puse la dispozitia asocierii, acestea sunt cuprinse in evidenta contabila a celui care le detine in proprietate.

Cheltuielile si veniturile determinate de operatiunile asocierilor in participatie se contabilizeaza distinct de catre unul din asociati, conform prevederilor contractului de asociere, cu respectarea prevederilor pct. 13.  La sfarsitul perioadei de raportare, cheltuielile si veniturile inregistrate pe naturi se transmit pe baza de decont fiecarui asociat, in vederea inregistrarii acestora in contabilitatea proprie.

La data bilantului, bunurile de natura stocurilor, creantelor, disponibilitatilor, precum si a datoriilor asocierii in participatie, se inscriu in situatiile financiare anuale ale asociatului care conduce evidenta asocierii.

Contabilitatea decontarilor din operatii in participati se realizeaza cu ajutorul contului bifunctional 458 "Decontari din operatii in participatie" care se detaliaza pe urmatoarele conturi de gradul II:
- 4581 "Decontari din operatii in participatie - pasiv (P)" - utilizat in contabilitatea asociatilor care tin contabilitatea acestor operatiuni
- 4582 "Decontari din operatii in participatie - activ (A)" - utilizat in contabilitatea asociatilor care nu tin contabilitatea acestor operatiuni

Pentru operatiunile in participatie de utilizeaza formularul "Decont pentru operatiuni in participatie" (Cod 14-4-14). Cu privire la acest formular Norma specifica de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobata prin OMEF 3512/2008 stabileste urmatoarele:

"Se utilizeaza in toate domeniile de activitate in care se efectueaza operatiuni in participatie.
   1. Serveste ca document pe baza caruia se deconteaza cheltuielile si veniturile realizate din operatiuni in participatie, precum si sumele virate intre coparticipanti.
   2. Se intocmeste de catre unitatea care tine contabilitatea asocierilor in participatie, lunar, in doua exemplare, pe fiecare coparticipant, cu veniturile si cheltuielile ce revin acestuia, pentru inregistrarea in contabilitatea proprie, potrivit cotelor prevazute in contractele de asociere incheiate. Cheltuielile si veniturile vor fi grupate pe conturi din clasele de conturi de cheltuieli si venituri, potrivit planului de conturi general aplicabil.
    In decont se inscriu si alte transferuri, reprezentand valoarea mijloacelor banesti, a profitului realizat, amortizarea mijloacelor fixe si alte sume rezultate din operatiunile in participatie.
   3. Circula:
   - exemplarul 1 - la beneficiar, la compartimentul financiar-contabil;
   - exemplarul 2 - la compartimentul care tine contabilitatea operatiunilor in participatie si care intocmeste decontul.
   4. Se arhiveaza:
   - la beneficiar, la compartimentul financiar-contabil (exemplarul 1);
   - la emitent, la compartimentul financiar-contabil (exemplarul 2).
   5. Continutul minimal obligatoriu de informatii al formularului este urmatorul:
   - denumirea unitatilor emitente si destinatare; codul de identificare fiscala; sediul (localitatea, str., numar); judetul;
   - denumirea, numarul si data (ziua, luna, anul) intocmirii formularului;
   - numarul curent; simbolul contului debitor/creditor; denumirea contului creditor pentru cheltuielile si sumele transmise; denumirea contului debitor pentru veniturile si sumele primite; valoarea transmisa conform contractului de asociere in participatie;
   - semnaturi: conducatorul unitatii, inclusiv stampila; conducatorul compartimentului financiar-contabil."

Din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata, in conformitate cu prevederile art. 127 alin. (10) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, asocierile in participatiune nu dau nastere unei persoane impozabile separate.

Punctul 79 indice 1 din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca,  in cazul asocierilor in, drepturile si obligatiile legale privind taxa pe valoarea adaugata prevazute de titlul VI al Codului fiscal revin asociatului desemnat in acest scop potrivit contractului incheiat intre parti, care contabilizeaza veniturile si cheltuielile, denumit in continuare asociatul administrator. Prin drepturi si obligatii legale se intelege, printre altele, dreptul de a exercita deducerea taxei pentru achizitii conform prevederilor art. 145-1471 din Codul fiscal, obligatia de a emite facturi catre beneficiar si de a colecta taxa in cazul operatiunilor taxabile, dreptul/obligatia de ajustare a taxei conform art 148, 149 sau 161 din Codul fiscal.

Asociatul administrator efectueaza achizitiile asocierii pe numele sau si emite facturi in nume propriu catre terti pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii realizate de asociere, urmand ca veniturile si cheltuielile sa fie atribuite fiecarui asociat corespunzator cotei de participare in asociere.

Alocarea cheltuielilor si veniturilor asocierii de catre asociatul administrator catre membrii asociati nu constituie operatiune impozabila in sensul art. 126 alin. (1) din Codul fiscal, daca alocarea se face proportional cu cota de participare a fiecarui membru al asocierii, astfel cum este stabilita in contractul de asociere.

In cazul in care scopul asocierii este acela de a atinge obiective comune, dar membrii asociati actioneaza in nume propriu fata de terti, fiecare persoana va fi tratata drept o persoana impozabila separata in conformitate cu prevederile art. 127 alin. (9) din Codul fiscal si tranzactiile respective se impoziteaza distinct in conformitate cu regulile stabilite la titlul VI din Codul fiscal. In aceasta situatie nu se aplica prevederile pct. 79 indice 1 mai sus redate.

Astfel, evidentierea TVA-ului si plata acestuia se face de catre societatea A - persoana desemnata prin contractul de asociere sa tina contabilitatea acestor operatiuni.

Societatea A este cea care conduce evidenta asocierii in participatie, inregistreaza veniturile si cheltuielile asocierii si transmite societatii B cota parte din veniturile si cheltuielile inregistrate.

Exemplu de inregistrari contabile:

Societatea A


1. Achizitionarea marfurilor:
 
%                                                =               401         7.440
                                                                 Furnizori
371                                       6.000
         Marfuri
4426                        1            .440
    TVA deductibila

2. Plata furnizorului:
 
401                           =               5121                    7.440
        Furnizori             Conturi la banci in lei
 
3. Livrarea marfurilor:
 
4111                       =                     %                         12.400
Clienti
                                                    707                         10.000

                               Venituri din vanzarea marfurilor
                                                        4427                      2.400
                                        TVA colectata

4. Scoaterea din evidenta a marfurilor livrate:
 
607                                  =                      371                   6.000
Cheltuieli privind marfurile             Marfuri
 
5. Incasarea creantei:
 
5121                          =                   4111                   12.400
Conturi la banci in lei                Clienti
 
 
6. Transmiterea veniturilor catre asociatul B:
 
707                                              =                4581                          5.000
 Venituri din vanzarea marfurilor         Decontari din operatii in participatie

7. Transmiterea cheltuielilor catre asociatul B:
 
4581                                                                =         607                       3.000
Decontari din operatii in participatie   Cheltuieli privind marfurile
 
8. Plata profitului brut catre asociatul B:
 
4581                               =                                 5121                     2.000
       Decontari din operatii            Conturi la banci in lei
           in participatie   
 
9. Regularizarea TVA:
 
4427        =        %                       2.400
                      TVA colectata
                           4426                        1.440
               TVA deductibila
4423                                                        960
                                                                  TVA de plata
 
10. Achitarea TVA de plata:
 
                 4423        =        5121              960
                TVA de plata        Conturi la banci in lei    

Societatea B:
 
1. Preluarea veniturilor prin transfer:
 
                        4582        =         707                 5.000
         Decontari din operatii              Venituri din vanzarea          
             in participatie                   marfurilor
 
2. Preluarea cheltuielilor prin transfer:
                             607        =         4582                     3.000
           Cheltuieli privind marfurile          Decontari din operatii
           in participatie
 
3. Inregistrarea profitului brut transferat:

 
        5121                                        =        4582                       2.000
           Conturi la banci in lei          Decontari din operatii in participatie




Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice