search

Contract de leasing in desfasurare. Societatea poate sa isi suspende activitatea?

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Prin prezentul studiu de caz ne propunem sa aflam in ce conditii o societate isi poate suspenda activitatea la ONRC daca mai are doi ani de leasing pentru o masina. De asemenea, vom stabili daca in perioada de suspendare se pot inregistra facturile de leasing si depune lunar D300 si D394.

Raspunsul specialistului:
 
Potrivit art. 101 alin. (4 1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul de procedura fiscala, (4 1) Entitatile inregistrate in registrul comertului, pentru care exista inscrise mentiuni privind inactivitatea temporara, nu au obligatia depunerii declaratiilor fiscale pentru perioada in care se afla in inactivitate temporara, incepand cu data de 1 a lunii urmatoare inscrierii mentiunii privind inactivitatea temporara in registrul comertului.
 
Asadar, din luna urmatoare declararii suspendarii la Registrul comertului societatea nu mai este obligata sa depuna declaratii fiscale.
 
Conform art. 92 alin. (1) din acelasi act normativ, Contribuabilul/Platitorul persoana juridica sau orice entitate fara personalitate juridica este declarat inactiv si ii sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind efectele inactivitatii daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) nu isi indeplineste, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;
b) se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
c) organul fiscal central constatata ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat;
d) inactivitatea temporara inscrisa la registrul comertului;
e) durata de functionare a societatii este expirata;
f) societatea nu mai are organe statutare;
g) durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata.
 
Asadar, inactivitatea temporara inscrisa la ONRC conduce la incadrarea societatii in categoria contribuabililor inactivi, fiind aplicabile prevederile Codului fiscal referitoare la inactivi.
 
Potrivit art. 316 alin. (11) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, (...) a) daca este declarata inactiva conform prevederilor Codului de procedura fiscala, de la data declararii ca inactiva.
 
In concluzie, de la data declararii societatii ca inactive, organul fiscal va anula codul de TVA, cod pe care societatea il poate recapata incepand cu data reactivarii (iesirii din inactivitate temporara).
 
Societatea va inregistra in contabilitate facturile de leasing insa nu va depune D300 si D394 in perioada in care se afla in inactivitate temporara inscrisa la ONRC (incepand cu data de 1 a lunii urmatoare inscrierii mentiunii privind inactivitatea temporara in registrul comertului).
 

Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice