search

Cum ajunge democratia sa fie contra-productiva

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024
Departe de mine gandul de a critica democratia ca sistem. Cred cu tarie in reprezentare si in dreptul meu ca cetatean de a avea o "voce" acolo unde se iau deciziile pentru noi toti. Dar in ultima vreme constat cu dezamagire ca frumusete de sistem politic in care grecii pusesera spiritul fundamental al implicarii cetateanului, ajunge la noi sa fie discreditata de insusi cetateanul reprezentat pentru ca devine un teatru de tip "terenul din fata blocului" unde se infrunta orgolii infantile si comportamente si mai infantile.

Conform studiului BERD "Viata in trazitie", romanii in majoritate sunt de parere ca alegerile sunt fraudate si nu au incredere in democratie. Prezenta noastra la vot este de la alegeri la alegeri mai slaba. Va amintiti in ultima vreme daca ati aparat cu incredere si loialitate un partid intr-o discutie intre prieteni? Sau s-a terminat intr-o coada de peste de tipul: niciunii nu sunt mai breji si toti sunt o apa si-un pamant.

De ce am ajuns aici?

Ieri, Guvernul a adoptat proiectul de confiscare a averilor dobandite ilicit. Nu inainte insa de a sublinia, prin vocea premierului, ca initiativa Opozitiei, prin care era vizata confiscarea averilor ilicite, era deficitara, fiind numai "jumatate de pas" in directia buna. Corect, lipsea ceva. Dar a devenit obositor sa vezi permanenta agresiune intre Opozitie si Putere, indiferent cine ar fi unii si cine ceilalti. In locul lipsei, as fi preferat sa vad ca macar o data au fost pe aceeasi lungime de unda si unii au construit pe fundamentul pus de ceilalti.

Revizuirea Constitutiei a avut acelasi tratament. Opozitia se opune, ca asa e modelul, iar Guvernul insista. Nici macar nu a mai existat un efort real de popularizare a continutului in discutie. Constitutia nu e o Biblie. E o lege-reper care serveste la a emite si formula legi intr-un spirit unitar si coerent. Asa ca orice decid acum nu e un capat de lume. Dar se comporta ca si cum ar fi.

La ultimul discurs al presedintelui, Opozitia a parasit sala. Un gest infantil si fara substanta. La fel ca acela de a-l numi Dracul pe acelasi presedinte.

Despre reorganizare administrativa, Opozitia, prin Victor Ponta, a afirmat ca si daca s-ar face, cand vor veni ei la putere se revine la formula curenta. De asemenea infantil. Nici nu vreau sa-mi imaginez ca dupa ce am trece prin calvarul schimbarilor date de o reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei (care pentru mine poate insemna si numai schimbare de buletin, ca sa nu mai vorbesc de alte acte, numar de masina si cine stie ce alte manevre), ne-am trezi cu noua Putere revenind la vechile acte si structuri numai de dragul de a se folosi de Putere in sensul cel mai propriu cu putinta.

Rezultatul (sau cel putin unul dintre ele) este initiativa de tip Cauza, aparuta pe Facebook, de a milita pentru transformarea Romaniei in monarhie constitutionala. Un alt rezultat este ca am inceput de ani buni sa votam, fara convingere, raul cel mai mic. Am pierdut ideologii si am ajuns la aliante intre stanga si dreapta ca sa faulteze centrul. Politicienii nostri nu au eleganta de a se raporta la continut si nu la persoana. Se ocarasc intre ei si isi diminueaza credibilitatea cu fiecare fault.

In loc de incheiere, va invit sa va ganditi un minut la afirmatia lui Martin Luther King: "Intunericul nu poate inlatura intunericul. Numai lumina poate face asta."

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice