Cum ajunge democratia sa fie contra-productiva - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Cum ajunge democratia sa fie contra-productiva

Departe de mine gandul de a critica democratia ca sistem. Cred cu tarie in reprezentare si in dreptul meu ca cetatean de a avea o "voce" acolo unde se iau deciziile pentru noi toti. Dar in ultima vreme constat cu dezamagire ca frumusete de sistem politic in care grecii pusesera spiritul fundamental al implicarii cetateanului, ajunge la noi sa fie discreditata de insusi cetateanul reprezentat pentru ca devine un teatru de tip "terenul din fata blocului" unde se infrunta orgolii infantile si comportamente si mai infantile.

Conform studiului BERD "Viata in trazitie", romanii in majoritate sunt de parere ca alegerile sunt fraudate si nu au incredere in democratie. Prezenta noastra la vot este de la alegeri la alegeri mai slaba. Va amintiti in ultima vreme daca ati aparat cu incredere si loialitate un partid intr-o discutie intre prieteni? Sau s-a terminat intr-o coada de peste de tipul: niciunii nu sunt mai breji si toti sunt o apa si-un pamant.

De ce am ajuns aici?

Ieri, Guvernul a adoptat proiectul de confiscare a averilor dobandite ilicit. Nu inainte insa de a sublinia, prin vocea premierului, ca initiativa Opozitiei, prin care era vizata confiscarea averilor ilicite, era deficitara, fiind numai "jumatate de pas" in directia buna. Corect, lipsea ceva. Dar a devenit obositor sa vezi permanenta agresiune intre Opozitie si Putere, indiferent cine ar fi unii si cine ceilalti. In locul lipsei, as fi preferat sa vad ca macar o data au fost pe aceeasi lungime de unda si unii au construit pe fundamentul pus de ceilalti.

Revizuirea Constitutiei a avut acelasi tratament. Opozitia se opune, ca asa e modelul, iar Guvernul insista. Nici macar nu a mai existat un efort real de popularizare a continutului in discutie. Constitutia nu e o Biblie. E o lege-reper care serveste la a emite si formula legi intr-un spirit unitar si coerent. Asa ca orice decid acum nu e un capat de lume. Dar se comporta ca si cum ar fi.

La ultimul discurs al presedintelui, Opozitia a parasit sala. Un gest infantil si fara substanta. La fel ca acela de a-l numi Dracul pe acelasi presedinte.

Despre reorganizare administrativa, Opozitia, prin Victor Ponta, a afirmat ca si daca s-ar face, cand vor veni ei la putere se revine la formula curenta. De asemenea infantil. Nici nu vreau sa-mi imaginez ca dupa ce am trece prin calvarul schimbarilor date de o reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei (care pentru mine poate insemna si numai schimbare de buletin, ca sa nu mai vorbesc de alte acte, numar de masina si cine stie ce alte manevre), ne-am trezi cu noua Putere revenind la vechile acte si structuri numai de dragul de a se folosi de Putere in sensul cel mai propriu cu putinta.

Rezultatul (sau cel putin unul dintre ele) este initiativa de tip Cauza, aparuta pe Facebook, de a milita pentru transformarea Romaniei in monarhie constitutionala. Un alt rezultat este ca am inceput de ani buni sa votam, fara convingere, raul cel mai mic. Am pierdut ideologii si am ajuns la aliante intre stanga si dreapta ca sa faulteze centrul. Politicienii nostri nu au eleganta de a se raporta la continut si nu la persoana. Se ocarasc intre ei si isi diminueaza credibilitatea cu fiecare fault.

In loc de incheiere, va invit sa va ganditi un minut la afirmatia lui Martin Luther King: "Intunericul nu poate inlatura intunericul. Numai lumina poate face asta."


Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Oana Damian - www.conta.ro
Data: 2011-07-07
Vizualizari: 4316


  Alte ContaArticole
postat la: 2023-03-24
In orice domeniu ai activa la job este deosebit de important sa fii mereu la zi cu schimbarile care au loc. Exista domenii, precum si cel al contabilitatii, in care acestea sunt la ordinea zilei: fie ca sunt schimbari mici sau mai mari, de ele trebuie sa tii cont mai ales pentru a nu pune in pericol, atat cariera ta, cat si afacerile clientilor tai.
 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-24
Termenul pentru depunerea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si
contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) este 25 mai 2023. 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-23
Declaratia unica (formular 212) se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2023. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services