search

Decizia de ajustare/estimare a venitului sau cheltuielii uneia dintre persoanele afiliate

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?

In prezentarea noului proiect ANAF privind Decizia de ajustare/estimare a venitului sau cheltuielii uneia dintre persoanele afiliate, se mentioneaza ca, urmare a aprobarii si publicarii Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare si a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (acte normative care intra in vigoare incepand cu data de 01.01.2016) este necesara elaborarea si actualizarea legislatiei secundare, data in aplicarea actelor normative anterior mentionate.

Astfel, avand in vedere prevederile art. 283 alin. (3) si ale art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv prevederile art. 11 alin. (4) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in aplicarea acestora, a fost elaborat Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind aprobarea modelului si continutului formularului Decizie de ajustare/estimare a venitului sau cheltuielii uneia dintre persoanele romane afiliate.

Astfel, procedura de eliminare a dublei impuneri pentru tranzactiile derulate intre persoanele afiliate romane, se desfasoara dupa cum urmeaza:

· decizia de ajustare/estimare a venitului sau cheltuielii uneia dintre persoanele afiliate se emite doar pentru cealalta persoana afiliata, fiind opozabila, prin exceptie, organului fiscal care are competenta pentru administrarea celeilalte persoane afiliate;
· decizia de ajustare/estimare a venitului sau cheltuielii uneia dintre persoanele afiliate se emite dupa expirarea termenului de contestare, in situatia in care contribuabilul verificat nu contesta decizia de impunere;
· decizia de ajustare/estimare a venitului sau cheltuielii uneia dintre persoanele afiliate se emite dupa emiterea deciziei de solutionare a contestatiei/deciziei instantei, dupa caz, in situatia in care contribuabilul verificat nu contesta/initiaza o procedura judiciara.

Avand in vedere ca pana la data prezentei nu a fost elaborat formularul Decizie de ajustare/estimare a venitului sau cheltuielii uneia dintre persoanele romane afiliate, respectiv instructiunile de utilizare ale acestuia se supune aprobarii Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind aprobarea modelului si continutului formularului Decizie de ajustare/estimare a venitului sau cheltuielii uneia dintre persoanele romane afiliate.

Sursa: ANAF

Noutati contabile 1714251600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice