search

Deducerea sponsorizarii din impozitul pe profit. Studiu de caz

Analizam cazul unei societati platitoare de impozit pe profit care a inregistrat pana in septembrie 2022 impozit pe profit de plata, pe care l-a si platit (in suma de 200.000 lei). 
 
In trimestrul IV, firma genereaza un impozit pe profit suplimentar de 100.000 lei (300.000 pe tot anul din care diferenta in plus trimestrul IV 100.000 lei). In luna octombrie a facut o sponsorizare de 60.000 lei.
 
Cat va putea deduce din impozitul pe profit (presupunand ca celelalte conditii ale deducerii cheltuielii cu sponsorizarea sunt indeplinite) 60.000, adica se raporteaza la impozitul pe profit din intreg anul fiscal sau 20.000 lei, raportat la impozitul suplimentar realizat in trimestrul IV?
 

Deducerea sponsorizarii din impozitul pe profit: raspunsul specialistului

 
In contabilitate sponsorizarea se inregistreaza prin articolul contabil
6584 = 5311/5121
 
Din punct de vedere fiscal, potrivit prevederilor art. 25 alin (4) lit. i) din Codul Fiscal sunt cheltuieli nedeductibile cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat, cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si prevederilor art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:
 
1. valoarea calculata prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri; pentru situatiile in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor;
2. valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.
 
In cazul sponsorizarilor efectuate catre entitati persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult, sumele aferente acestora se scad din impozitul pe profit datorat, in limitele prevazute de prezenta litera, doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, potrivit alin. (4 1)
 
Pct. 3 din Instructiunile din 1994 pentru aplicarea Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea stabileste ca sponsorizarea in bani si/sau in bunuri materiale se va consemna in evidenta contabila a sponsorului si a beneficiarului sponsorizarii, daca prin lege acestia au obligatia organizarii si conducerii contabilitatii proprii, pe baza documentelor care atesta efectuarea platii sau predarea, respectiv primirea, bunurilor materiale.
 
Cheltuiala se ia in considerare la stabilirea rezultatului fiscal (cheltuiala nedeductibila) si la stabilirea impozitului datorat (prin deducerea in limita si conditiile art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal) pentru anul in care este inregistrata in contabilitate anul in care se efectueaza plata (2022).
 
Impozitul pe profit se calculeaza cumulat de la inceputul anului, luand in considerare toate veniturile, cheltuielile si analizand deductibilitatea fiecarei cheltuieli in parte.
In situatia d-voastra, din calculele efectuate pentru 30.09.2022 a rezultat un impozit pe profit cumulat de 200.000 lei si se presupune ca la data de 31.12.2022 impozitul va fi de 300.000 lei; sponsorizarea efectuarta in luna octombrie de 60.000 lei va fi scazuta in totalitate din impozitul pe profit datorat, deoarece indeplineste conditia de 20 % din impozitul total-300.000*20%.
 
 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Mariana Prejbeanu, expert contabil, Consultant fiscal, Auditor financiar. 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice