search
conta.ro cauta meniu
search

Deficitul de muncitori traneaz industria crnii



Industria cărnii are un deficit de forță de muncă de circa 15-30%, din cauza migrației muncitorilor calificați, în special transatori si măcelari, în state precum Italia, Spania si Germania. "Lipsa muncitorilor din industria cărnii este undeva între 15 si 30%, dar depinde si de regiune, de puterea de cumpărare locală, de mărimea companiei. Unele regiuni înregistrează procente mai mari ale acestui deficit, dar compensează celelalte cu niveluri mai scăzute, asa că rămâne tot între 15 si 30%", a declarat vicepresedintele Cris-Tim, Gabriel Alexandru, pentru Mediafax. Potrivit estimărilor Asociației Române a Cărnii ARC, migrația forței de muncă ar mai putea dura încă trei-patru ani. Directorul executiv al asociației, Mihai Visan, a arătat că o soluție pentru diminuarea deficitului forței de muncă este păstrarea sau aducerea muncitorilor români în țară, prin alinierea salariilor la un nivel comparativ cu cel din țările europene. "În Transilvania si Banat deficitul este mai pronunțat, pentru că de-acolo lumea pleacă mai usor, fiind zone mai apropiate de Vest. Față de necesitățile industriei există un deficit de până la 20%", a explicat Visan. Acelasi nivel, de 20%, este estimat si de reprezentanții Angst, în timp ce Ovidiu Wencz, directorul general al Tabco-Campofrio, afirmă că prognozarea unui nivel al deficitului de forță de muncă în industria cărnii este dificilă, "pentru că, pe zi ce trece, situația e din ce în ce mai proastă". Fenomenul de migrație a forței de muncă, care, potrivit procesatorilor, durează de circa zece ani, s-a accentuat în ultimii doi-trei ani, în special de când România a devenit membră a Uniunii Europene. Cei mai atrasi de munca în afară sunt tinerii, motivați de câstigurile mai mari, iar principalele destinații sunt Germania, Spania, Italia. "De obicei pleacă cei mai tineri atrasi, desigur, de factorul financiar, în condițiile în care aici câstigă puțin peste salariul minim pe economie, 600-700 de lei, iar în afară iau triplu sau chiar mai mult", a afirmat vicepresedintele Cris-Tim. Reprezentanții firmelor din industria cărnii spun că ajung să înlocuiască anual chiar si jumătate din numărul total al angajaților. Pe lângă deficitul de măcelari si transatori, industria cărnii mai duce lipsă si de profesionisti în domeniul marketingului si comerțului produselor si preparatelor din carne.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1748725200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
TOP 12 Monografii Contabile