search

Determinarea valorii recuperabile a unui activ

Cartea Verde a Contabilitatii: solutii practice, explicatii si recomandari din partea specialistilor
Valoarea recuperabila a unui activ sau a unei unitati generatoare de numerar reprezinta cea mai mare valoare dintre valoarea justa a activului minus costurile sale de vanzare si valoarea sa de utilizare.

Valoarea justa minus costurile de vanzare rerezinta valoarea ce poate fi obtinuta din vanzarea activului in cadrul unei tranzactii desfasurate in conditii obiective intre parti interesate si aflate in cunostinta de cauza minus costurile care sunt aferente cedarii: dezmembrare, transport, asigurare, etc.

Valoarea de utilizare reprezinta valoarea actualizata a fluxurilor de trezorerie viitoare preconizate sa se obtina de la un activ sau de la o unitate generatoare de numerar.

Pentru determinarea valorii recuperabile nu este intotdeauna necesar sa se calculeze atat valoarea justa a unui activ minus costul sau de vanzare, cat si valoarea de utilizare.

Daca activul este detinut in scopul vanzarii sale atunci se poate determina initial valoarea sa de vanzare minus costurile aferente cedarii. Daca aceasta valoare depaseste valoarea contabila, activul nu este depreciat si nu este nevoie sa se determine si valoarea de utilizare.

Daca activul este generator de fluxuri de trezorerie din utilizarea sa continua, valoarea de utilizare poate fi cea mai buna estimare a valorii recuperabile. In masura in care aceasta valoare este mai mare dect valoarea contabila, activul nu este depreciat.

Calculul valorii juste minus costurile de vanzare se face in urmatoarea ordine:

- Daca exista un contract de vanzare irevocabil
- de la pretul dintr-un contract de vanzare irevocabil, recent incheiat in conditii obiective ajustat cu costurile atribuibile cedarii activului respectiv.

- Daca exista o piata activa
- pretul de licitatie daca exista o piata activa pentru activul in cauza;
- pretul celei mai recente tranzactii

- Daca nu exista o piata activa nici contracte de vanzare
- pe baza celor mai bune informatii cu privire la suma pe care entitatea o poate obtine din vanzarea activului la data la care are loc estimarea acestei valori provenind din tranzactii recente cu active similare.

Calculul valorii de utilizare presupune:
- estimarea viitoarelor intrari si iesiri de numerar generate de utilizarea continua a activului si de cedarea acestuia; si
- aplicarea ratei potrivite de actualizare acestor fluxuri de trezorerie viitoare.

Previziunile fluxurilor de trezorerie care acopera intreaga durata de viata utila a unui activ sunt estimate prin extrapolarea previziunilor privind fluxurile de trezorerie bazate pe bugete, utilizand o rata de crestere pentru anii urmatori.

Fluxurile de numerar includ:
- intrarile de numerar generate de utilizarea continua a activului includ :
- previziunile iesirilor de numerar care trebuie suportate pentru a genera intrari de numerar rezultate din utilizarea continua a activului
- fluxurile de trezorerie nete care vor fi primite pentru a ceda activul la sfarsitul duratei sale de viata utila.

Rata de actualizare trebuie sa fie o rata inainte de impozitare care reflecta evaluarile curente de piata cu privire la:
- valoarea-timp a banilor;
- riscurile specifice activelor pentru care estimarile fluxurilor de trezorerie viitoare nu au fost ajustate.

Valoarea recuperabila se calculeaza pentru fiecare activ in parte, cu exceptia cazului in care un activ nu genereaza intrari de numerar care sa fie in mare masura independente de cele generate de alte active sau grupuri de active. In acest caz, valoarea recuperabila se calculeaza pentru unitatea generatoare de numerar careia ii apartine activul.


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice