search

Diferente intre soldul faptic si cel scriptic din casierie: cum trebuie sa procedam

Legea 70/2015 a fost modificata atat prin Legea nr. 296/2023, cat si prin OUG 98/2023 si astfel, incepand cu 11.11.2023, se aplica urmatoarele dispozitii legale:
 
Potrivit prevederilor de la alin. 3 (1) din Legea 70/2015 cu modificarile si completarile ulterioare, prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua operatiuni de incasari si plati in numerar, in urmatoarele conditii:
 
a)incasari de la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana;
c)plati catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
e)plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.
 
Printre exceptiile de la aplicarea prevederilor art.1, alin.(1) din lege figureaza si urmatoarea:
 
- plati din avansuri spre decontare plafon zilnic maxim de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare;
 
Potrivit art. 5 lit. b) din Legea nr. 70/2015(de asemenea nemodificat)
 
Plafoanele-limita prevazute de prezentul capitol NU se aplica de catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), pentru urmatoarele operatiuni:
(...) b) plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute efectuate in acest sens;.

Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Incasari si plati in numerar: obligatii legale, interdictii, aspecte practice si descoperiti rapid si usor esenta noilor modificari legislative, evitand timpi morti generati de legislatia stufoasa, interpretabila si incompleta!

Avansul spre decontare in lei sau valuta

Asadar, avansul spre decontare in lei sau valuta se poate acorda in numerar de maxim 5.000 de lei /zi, dar cel care a primit avansul nu poate plati din acest avans decat 1.000 lei/zi. Daca avansul este acordat pentru plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limitele legale, nu se aplica plafonul de 5.000 lei/zi.

Diferente intre soldul faptic si cel scriptic din casierie: cum trebuie sa procedam

In privinta soldului de casa, plafonul care se aplica incepand cu data de 11.11.2023 conform OUG 98/2023 este:

- sumele in numerar aflate in casieria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare. Prin exceptie de la alin. (1), se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a altor operatiuni cu persoane fizice, pentru o perioada de 3 zile lucratoare de la data prevazuta pentru plata acestora
 
Atentie! Incepand cu 11.11.2023 trebuie sa aveti grija la soldul de casa, care la sfarsitul fiecarei zile nu poate depasi plafonul de 50.000 lei (cu cateva exceptii).
 
Daca scriptic, in evidenta contabila, figureaza un sold de 49.000 lei (in registru de casa) care nu exista in realitate, la un control fiscal pot sa apara implicatii fiscale si plata unor amenzi. De aceea recomand reglarea situatiei fara a astepta controlul.
 
In temeiul art. 11 alin. (1) din Codul fiscal, la stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contributii sociale obligatorii, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau pot reincadra forma unei tranzactii/activitati pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei/activitatii.
 
In cazul unui eventual control antifrauda, numerarul care nu se regaseste faptic in soldul de casa scriptic poate fi considerat ca reprezentand sume ridicate de asociatii societatii pentru achizitia de bunuri si servicii cheltuite in interes personal, avand in vedere ca nu poate fi vorba de ridicare de sume in contul unor eventuale dividende posibil a fi repartizate.
 
Aceste sume sunt tratate din punct de vedere fiscal drept venituri din alte surse conform art. 114 alin. 2 lit. i din Codul fiscal, societatea datorand impozit pe venit 10% in calitate de platitor de venituri cu regim de impozitare cu retinere la sursa conform art. 115 alin. 1 din Codul fiscal. Este de precizat ca incepand cu anul 2016 sumele utilizate in folosul personal al asociatilor (participanti la capitalul persoanei juridice) nu mai sunt asimilate dividendelor, ca in vechiul cod fiscal, ci sunt incadrate in categoria veniturilor din alte surse si impozitate ca atare.
 
Cu aprobarea conducerii, sumele pot fi evidentiate in contabilitate astfel:
 
6588 = 446
6588 = 5311
 
fara a se efectua repartizare din profit (117=457).

Informatii oferite in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice