search

Disfunctionalitati la casa de marcat. Este corect sa depunem Declaratia A4200?

Casele de marcat pot avea uneori disfunctionalitati, iar daca nu sunt rezolvate in mod corespunzator, acestea au un impact semnificativ asupra afacerii si pot duce la amenzi sau sanctiuni. In cele ce urmeaza analizam un studiu de caz despre aceasta problema si vom vedea ce trebuie sa faceti in aceasta situatie.

Disfunctionalitati la casa de marcat. Este corect sa depunem Declaratia A4200?

Studiu de caz: "Cum ar trebui sa procedez pentru a rezolva problema unei case de marcat care, in urma verificarilor facute de firma de mentenanta, s-a dovedit ca nu transmitea jurnalele catre ANAF din momentul instalarii.
 
Aceste verificari s-au facut dupa ce am primit o notificare de nedepunere a declaratiei F4109. Mentionez si faptul ca in perioada specificata in notificare activitatea punctului de lucru a decurs normal, fiind eliberate bonuri fiscale si neavand nicio suspiciune ca aparatul nu transmitea aceste informatii catre ANAF.
 
Este corect sa depun in continuare A4200 pentru toate informatiile netransmise anterior sau cum ar trebui sa procedez in continuare?"
 
Raspuns: Ordinul 435/2021 nu prevede modalitatea de transmitere a datelor catre ANAF in cazul defectiunii aparatului de marcat electronic conectat la serverul ANAF, insa utilizatorul trebuie sa respecte prevederile din OUG 28/1999, precum si cele din normele metodologice date in aplicarea acestei ordonante (HG 479/2003).
 
Astfel, OUG 28/1999 prevede la art. 1 urmtoarele obligatii pentru utilizator:
 
(8) In cazul defectarii aparatelor de marcat electronice fiscale, pana la repunerea in functiune a acestora, operatorii economici utilizatori sunt obligati sa inregistreze intr-un registru special, intocmit in acest sens, toate operatiunile efectuate si sa emita chitante, in conditiile legii, pentru respectivele operatiuni si facturi, la cererea clientului. Obligatia privind inregistrarea operatiunilor efectuate intr-un registru special nu se aplica operatorilor economici care desfasoara activitatea de transport in regim de taxi, precum si celor care utilizeaza pentru inregistrarea veniturilor aparate de marcat electronice care sunt integrate in echipamente nesupravegheate.
 
(8 1) In cazul prevazut la alin. (8), operatorii economici utilizatori au obligatia sa notifice imediat distribuitorul autorizat sau unitatea de service acreditata, astfel incat utilizatorul sa poata sa faca dovada comunicarii notificarii la distribuitorul autorizat sau unitatea de service acreditata, in fata organelor de control. La momentul comercializarii aparatului de marcat electronic fiscal sau ulterior, partile contractante stabilesc modul in care operatorul economic notifica distribuitorul autorizat sau unitatea de service acreditata in cazul defectarii aparatului de marcat electronic fiscal.
 
Notificarea efectuata in alt mod decat cel stabilit de partile contractante nu este valabila.
 
Prin urmare, primul pas este notificarea pe care trebuie sa o transmiteti distribuitorului autorizat in legatura cu aspectele constatate.
 
Potrivit ordinului ANAF 435/2021, articolul (2), alineatul (2),Lunar, Agentia Nationala de Administrare Fiscala transmite catre operatorii economici utilizatori de aparate de marcat electronice fiscale, prin intermediul serviciului "Spatiul Privat Virtual", mesaje despre eventualele disfunctionalitati privind fisierele transmise de la aparatele de marcat electronice fiscale catre sistemul informatic.
 
Singura varianta de a transmite registrele de incasari pentru perioadele anterioare este depunerea Declaratiei A4200. Pentru perioada urmatoare trebuie sa solicitati remedierea erorilor (disfunctionalitatilor) de catre distribuitorul autorizat.
 

Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice