search

Diurna acordata salariatilor. Model de monografie GRATUIT

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024
Cautati un model de monografie care sa va ghideze in cazul diurnei acordate salariatilor? Analizam in randurile urmatoare, cu ajutorul expertului nostru, cazul situatia unei firme care are un santier in afara orasului.Pentru buna desfasurare a activitatii, seful de echipa cumpara alimente de la un magazin din oras, iar facturile sunt emise pe numele firmei. In loc de diurna propriu-zisa, angajatii primesc alimente.  Care este monografia contabila pentru achizitia alimentelor si care sunt implicatiile fiscale in ceea ce priveste TVA din facturi, vom afla in continuare.


Monografie contabila pentru diurna acordata salariatilor: raspunsul specialistului



Ordinul de deplasare interna este documentul justificativ pentru inregistrarea in contabilitate a cheltuielilor aferente unei deplasari.

Diurna de care beneficiaza salariatii este cea determinata potrivit contractului de munca sau a politicilor interne ale societatii.

Pentru diurna nu este necesar sa se prezinte documente justificative.
 
La intoarcerea din deplasare se face decontul de cheltuieli pe baza:

- Ordinului de deplasare
- documentelor de cazare
- documentelor de transport (bilete, bonuri de benzina).

Diurna – indemnizatia de deplasare

Diurna este acordata salariatilor pe perioada delegarii in alta localitate, in interesul serviciului, pentru compensarea cheltuielilor personale (in principal masa).

Societatea nu mai inregistreaza cheltuieli cu masa sau cu transportul in/din localitatea unde salariatii au fost delegati.

In cazul acordarii diurnei, sau a considerarii diurnei ca fiind acordata, chiar si fara plata efectiva a acestei sume, facturile pentru achizitia de alimente nu trebuie emise pe numele societatii.
In acest caz, facturile si bonurile fiscale sunt emise pe numele salariatului si nu se inregistreaza in contabilitatea societatii.

Aceasta inregistreaza diurna la valoarea stabilita prin contractul de munca sau la valoarea bonurilor si facturilor atasate decontului.
625 = 542/5311
 
Nu se deduce TVA aferent facturilor de alimente si bonurilor fiscale, valoarea TVA facand parte din cheltuiala totala inregistrata.





Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice