In randurile urmatoare, veti afla sunt etapele de lichidare cu dizolvare ale unei societati pe actiuni, fara lichidator, fara datorii si bunuri de impartit actionarilor.
In situatia dizolvarii voluntare a unei societati pe actiuni, etapele si actele necesare inregistrarii operatiunii la Oficiul Registrului Comertului sunt urmatoarele, potrivit specialistilor
PortalContabilitate.ro:
1. Luarea in Adunarea Generala Extraordinara a actionarilor a hotararii de dizolvare a societatii pe actiuni si numirea unui lichidator cu mentiunea incetarii mandatului administratorului unic/consiliului de administratie;
Observatie! Legea 31/1990 prevede fara exceptie numirea unui lichidator, indiferent ca exista sau nu datorii, bunuri de gestionat.
Pana la preluarea functiei de catre lichidator administratorul unic/consiliul de administratie continua sa-si exercite atributiile, dar nu mai poate intreprinde noi operatiuni, in caz contrar fiind personal raspunzator pentru actiunile intreprinse, conform art. 252 si 253 din Legea 31/1990 a societatilor comerciale. Doar dupa publicarea in Monitorul Oficial a actului de numire a lichidatorului acesta isi va exercita functia (art. 252 Legea 31/1990).
Lichidarea societatilor
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 252. -
(1) Pentru lichidarea si repartizarea patrimoniului social, chiar daca in actul constitutiv se prevad norme in acest scop, sunt obligatorii urmatoarele reguli:
a) pana la preluarea functiei de catre lichidatori, administratorii si directorii, respectiv membrii directoratului, continua sa-si exercite atributiile, cu exceptia celor prevazute la art. 233;
b) actul de numire a lichidatorilor, precum si orice act ulterior care ar aduce schimbari cu privire la persoana lor sau la puterile conferite trebuie depuse, prin grija lichidatorilor, la oficiul registrului comertului, pentru a fi mentionate in registrul comertului. Acestea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, ori, dupa caz, in Buletinul electronic al registrului comertului.
2. Depunerea la ORC a hotararii mentionate la pct. 1 in vederea publicarii in Monitorul Oficial;
Dosarul depus la Registrul Comertului va contine: Cererea de depunere si mentionare acte (original); Hotararea adunarii generale a actionarilor privind dizolvarea si numirea lichidatorului cu mentiunea incetarii mandatului membrilor organelor de administrare si/sau de conducere ale persoanei juridice (original); Imputernicire avocatiala sau delegatie pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original); Dovezile privind plata taxelor la ORC.
3. Publicarea efectiva a hotararii mentionate la pct. 1 in Monitorul Oficial;
4. Depunerea la ORC a actelor aferente numirii lichidatorului;
Dosarul depus la Registrul Comertului va contine: Cererea de inregistrare (original); Hotararea de la pct. 1 (copie); Dovada publicarii hotararii de dizolvare si de numire a lichidatorului in Monitorul Oficial al Romaniei. Specimenele de semnatura ale lichidatorilor (original); Autorizatia eliberata de UNPIR si, dupa caz, actul de identitate al lichidatorului (copie); Daca este cazul: hotararea judecatoreasca irevocabila prin care s-a respins opozitia; imputernicire speciala sau avocatiala pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original); Dovezile privind plata taxelor la ORC.
In termen de 30 de zile de la publicarea hotararii de la pct. 1 in Monitorul Oficial creditorii sociali si orice alte persoane prejudiciate prin hotararea actionarilor poate face opozitie prin care sa solicite instantei judecatoresti sa oblige, dupa caz, societatea sau actionarii la repararea prejudiciului cauzat. Opozitia se depune la oficiul registrului comertului care, in termen de 3 zile de la data depunerii, o va mentiona in registru si o va inainta instantei judecatoresti competente. Opozitia se judeca in camera de consiliu, cu citarea partilor, fiind supusa doar caii de atac a apelului (art. 62 din Legea nr. 31/1990).
5. Depunerea la ORC a situatiei financiare de lichidare si repartizare a activului aprobata de actionari in vederea publicarii acesteia in Monitorul Oficial;
Dosarul depus la Registrul Comertului va contine: Cererea de depunere si mentionare acte (original) pentru depunerea situatiei financiare de lichidare si de repartizare a activului aprobata de asociati/actionari, certificata de persoanele autorizate potrivit legii; Dovezile privind plata taxelor la ORC.
6. Publicarea efectiva a situatiei financiare in Monitorul Oficial;
Orice actionar poate face opozitie in conditiile art. 62 din Legea 31/1990 (art. 268 alin. 3 legea 31).
Art. 62. - (1) Opozitia se face in termen de 30 de zile de la data publicarii hotararii asociatilor sau a actului aditional modificator in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, daca prezenta lege nu prevede un alt termen. Ea se depune la oficiul registrului comertului care, in termen de 3 zile de la data depunerii, o va mentiona in registru si o va inainta instantei judecatoresti competente.
(2) Opozitia se judeca in camera de consiliu, cu citarea partilor, fiind aplicabile dispozitiile art. 202 din Codul de procedura civila.
7. Radierea societatii de la Oficiul Registrului Comertului;
Dosarul depus la Registrul Comertului va contine: Cererea de radiere (original); Situatia financiara de lichidare si de repartizare a activului aprobata de asociati/membri, certificata de catre persoanele autorizate, potrivit legii (copie) si dovada publicarii acesteia in Monitorul Oficial cu minimum 30 de zile inainte de depunerea cererii. Certificatul de inregistrare si certificatul constatator de autorizare (originale); Certificatul emis de organul fiscal competent din care sa rezulte ca societatea nu are datorii la bugetul de stat consolidat (original); Daca este cazul: hotararea judecatoreasca irevocabila prin care s-a respins opozitia; darea de seama asupra gestiunii administratorilor si raportul cenzorilor/auditorilor financiari, daca unul sau multi administratori din SA si SCA au fost numiti lichidatori (original), in cazul SA si SCA; registrele SA si SCA; imputernicire speciala (in forma autentica), avocatiala sau delegatie pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original); Dovezile privind plata taxelor la ORC.
Solutionarea cererii de dizolvare revine in competenta directorului ORC de pe langa Tribunalul in circumscriptia caruia se afla sediul societatii si/sau persoanei sau persoanelor desemnate care poate/pot cere administrarea si a altor acte doveditoare decat cele enumerate.
TITLUL VII
Lichidarea societatilor
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 252. -
(1) Pentru lichidarea si repartizarea patrimoniului social, chiar daca in actul constitutiv se prevad norme in acest scop, sunt obligatorii urmatoarele reguli:
a) pana la preluarea functiei de catre lichidatori, administratorii si directorii, respectiv membrii directoratului, continua sa-si exercite atributiile, cu exceptia celor prevazute la art. 233;
b) actul de numire a lichidatorilor, precum si orice act ulterior care ar aduce schimbari cu privire la persoana lor sau la puterile conferite trebuie depuse, prin grija lichidatorilor, la oficiul registrului comertului, pentru a fi mentionate in registrul comertului. Acestea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, ori, dupa caz, in Buletinul electronic al registrului comertului.
(2) Numai dupa inregistrarea in registrul comertului lichidatorii vor exercita aceasta functie.
(3) Abrogat(a)
(4) In afara de dispozitiile prezentului titlu, se aplica societatilor in lichidare regulile stabilite prin actul constitutiv si prin lege, in masura in care nu sunt incompatibile cu lichidarea.
(5) Toate actele emanand de la societate trebuie sa arate ca aceasta este in lichidare.
Art. 253. -
(1) Lichidatorii vor putea fi persoane fizice sau persoane juridice. Lichidatorii persoane fizice sau reprezentantii permanenti - persoane fizice ale societatii lichidatoare - trebuie sa fie lichidatori autorizati, in conditiile legii.
(2) Lichidatorii au aceeasi raspundere ca si administratorii, respectiv membrii directoratului.
(3) Lichidatorii sunt datori, indata dupa preluarea functiei, ca impreuna cu directorii si administratorii, respectiv cu membrii directoratului societatii, sa faca un inventar si sa incheie un bilant, care sa constate situatia exacta a activului si pasivului societatii, si sa le semneze.
(4) Lichidatorii sunt obligati sa primeasca si sa pastreze patrimoniul societatii, registrele ce li s-au incredintat de administratori, respectiv de membrii directoratului, si actele societatii. De asemenea, acestia vor tine un registru cu toate operatiunile lichidarii, in ordinea datei lor.
(5) Lichidatorii isi indeplinesc mandatul sub controlul cenzorilor. In cazul societatilor pe actiuni organizate potrivit sistemului dualist, lichidatorii isi indeplinesc mandatul sub controlul consiliului de supraveghere.
Art. 254. -
In cazul societatilor a caror activitate s-a desfasurat in baza autorizatiei de mediu prevazute de Legea protectiei mediului nr. 137/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, lichidatorii sunt obligati sa ia masuri pentru efectuarea bilantului de mediu, prevazut de aceasta lege, si sa comunice rezultatele acestui bilant agentiei teritoriale pentru protectia mediului.
15/02/2013 - alineatul a fost modificat prin Lege 76/2012
Art. 255. -
(1) In afara de puterile conferite de asociati, cu aceeasi majoritate ceruta pentru numirea lor, lichidatorii vor putea:
a) sa stea in judecata in numele societatii;
b) sa execute si sa termine operatiunile de comert referitoare la lichidare;
c) sa vanda, prin licitatie publica, imobilele si orice avere mobiliara a societatii;
d) sa faca tranzactii;
e) sa lichideze si sa incaseze creantele societatii.
f) sa contracteze obligatii cambiale, sa faca imprumuturi neipotecare si sa indeplineasca orice alte acte necesare.
(2) In lipsa unor dispozitii speciale in actul constitutiv sau in actul lor de numire, lichidatorii nu pot sa constituie ipoteci asupra bunurilor societatii, daca nu sunt autorizati de instanta.
(3) Lichidatorii care intreprind noi operatiuni comerciale ce nu sunt necesare scopului lichidarii sunt raspunzatori personal si solidar de executarea lor.
In cazul societatilor care au fost dizolvate in conditiile art. 237 si 2372, din fondurile obtinute din vanzarea bunurilor si drepturilor din averea societatii se asigura cu prioritate cheltuielile pentru taxe, timbre si orice alte cheltuieli aferente vanzarii bunurilor, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea si administrarea acestor bunuri, precum si pentru plata remuneratiei lichidatorului.
Art. 256. -
(1) Lichidatorii nu pot plati asociatilor nici o suma in contul partilor ce li s-ar cuveni din lichidare, inaintea achitarii creditorilor societatii.
(2) Asociatii vor putea cere insa ca sumele retinute sa fie depuse la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A. ori la o banca sau la una dintre unitatile acestora si sa se faca repartizarea asupra actiunilor sau partilor sociale, chiar in timpul lichidarii, daca, in afara de ceea ce este necesar pentru indeplinirea tuturor obligatiilor societatii, scadente sau care vor ajunge la scadenta, mai ramane un disponibil de cel putin 10% din cuantumul lor.
(3) Impotriva deciziilor lichidatorilor creditorii societatii pot face opozitie in conditiile art. 62.
Art. 257. -
Lichidatorii care probeaza, prin prezentarea situatiei financiare anuale, ca fondurile de care dispune societatea nu sunt suficiente sa acopere pasivul exigibil trebuie sa ceara sumele necesare asociatilor care raspund nelimitat sau celor care nu au efectuat integral varsamintele, daca acestia sunt obligati, potrivit formei societatii, sa le procure sau, daca sunt debitori fata de societate, pentru varsamintele neefectuate, la care erau obligati in calitate de asociat.
Art. 258. -
Lichidatorii care au achitat datoriile societatii cu propriii lor bani nu vor putea sa exercite impotriva societatii drepturi mai mari decat acelea ce apartineau creditorilor platiti.
Art. 259. -
Creditorii societatii au dreptul de a exercita contra lichidatorilor actiunile care decurg din creantele ajunse la termen, pana la concurenta bunurilor existente in patrimoniul societatii, si numai dupa aceea de a se indrepta impotriva asociatilor, pentru plata sumelor datorate din valoarea actiunilor subscrise sau din aceea a aporturilor la capitalul social.
Art. 260. -
A se vedea si Ordonanta de urgenta 43/2010.
(1) Lichidarea societatii trebuie terminata in cel mult un an de la data inregistrarii in registrul comertului a mentiunii de dizolvare. Pentru motive temeinice, la cererea lichidatorului, oficiul registrului comertului poate prelungi acest termen de maximum trei ori, cu cate un an.
(2) Lichidarea nu libereaza pe actionari/asociati si nu impiedica deschiderea procedurii de insolventa a societatii.
(3) In termen de 60 de zile de la inregistrarea in registrul comertului a mentiunii de dizolvare vor fi numiti lichidatorii, in conditiile art. 262, respectiv art. 264.
(4) In termen de 60 de zile de la numire, lichidatorul trebuie sa depuna la oficiul registrului comertului, pentru mentionare in registrul comertului, un raport privind situatia economica a societatii. Daca, potrivit raportului, debitorul indeplineste conditiile pentru deschiderea procedurii simplificate de insolventa, lichidatorul are obligatia de a solicita deschiderea acestei proceduri in termen de 15 zile de la data depunerii raportului.
(5) Nerespectarea obligatiei de depunere a raportului prevazut la alin. (4) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se realizeaza, din oficiu sau la sesizarea oricarei parti interesate, de catre registratorul de registrul comertului, prin incheiere. Sanctiunea se aplica si lichidatorului care nu introduce cererea de deschidere a procedurii de faliment in termenul prevazut la alin. (4).
(6) In termen de 15 zile de la terminarea lichidarii, lichidatorii vor depune la registrul comertului cererea de radiere a societatii din registrul comertului, pe baza raportului final de lichidare si a situatiilor financiare de lichidare prin care se prezinta situatia patrimoniului, a creantelor si repartizarea activelor ramase, dupa caz, inclusiv, daca este cazul, dovada indeplinirii obligatiei de calculare, retinere si plata a impozitului pe venit din lichidarea societatii, prevazuta la art. 97 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv a impozitului pe veniturile realizate de nerezidenti din lichidarea unui rezident, prevazut la art. 223 alin. (1) lit. o) coroborat cu art. 224 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, sub sanctiunea unei amenzi de 20 lei pe zi de intarziere, care va fi aplicata, din oficiu sau la sesizarea oricarei parti interesate, de catre registratorul de registrul comertului. Incheierea prin care se constata incheiata lichidarea si se dispune radierea societatii din registrul comertului se publica in Buletinul electronic al registrului comertului.
(61) Transmiterea catre asociati/actionari a dreptului de proprietate asupra bunurilor ramase dupa plata creditorilor are loc la data radierii societatii din registrul comertului.
(62) Registrul comertului va elibera fiecarui asociat/actionar un certificat constatator al dreptului de proprietate asupra activelor distribuite, in baza caruia asociatul/actionarul poate proceda la inscrierea bunurilor imobile in cartea funciara.
(7) Daca in termen de 3 luni de la expirarea termenului mentionat la alin. (1), prelungit dupa caz, oficiul registrului comertului nu a fost sesizat cu nicio cerere de radiere, registratorul de registrul comertului, din oficiu sau la cererea oricarei persoane interesate, constata ca a expirat termenul legal in care putea fi realizata lichidarea si dispune radierea societatii din registrul comertului. Lista societatilor pentru care Oficiul National al Registrului Comertului, prin registratorul de registrul comertului, urmeaza sa dispuna radierea se afiseaza in Buletinul electronic al registrului comertului cu cel putin 15 zile calendaristice inainte si se transmite Ministerului Finantelor - Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
(8) Incheierea de radiere a registratorului de registrul comertului, pronuntata potrivit alin. (7), nu este executorie. Aceasta se comunica societatii, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - administratia judeteana a finantelor publice/administratia finantelor publice a sectorului si se publica in Buletinul electronic al registrului comertului.
(9) Impotriva incheierii registratorului de registrul comertului, societatea, Agentia Nationala de Administrare Fiscala sau orice persoana interesata poate formula plangere in termen de 15 zile de la comunicare. In cazul persoanei interesate, termenul curge de la publicarea incheierii registratorului de registrul comertului in Buletinul electronic al registrului comertului. Plangerea se depune la oficiul registrului comertului si se face mentiune despre aceasta in registrul comertului. In termen de 3 zile lucratoare de la data depunerii, oficiul registrului comertului o inainteaza instantei competente.
(91) Hotararea pronuntata de instanta in solutionarea plangerii poate fi atacata numai cu apel, in termen de 30 de zile de la comunicare. Apelantul va depune o copie a apelului la oficiul registrului comertului, pentru mentionare in registrul comertului.
(10) In cazul in care prevederile art. 2701 nu sunt aplicabile, intrucat societatea aflata in lichidare, desi intruneste conditiile prevazute la art. 38 alin. (2) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare, nu indeplineste si cerinta prevazuta la art. 5 alin. (1) pct. 72 din aceeasi lege, registratorul de registrul comertului, prin incheiere, constata incheiata lichidarea si dispune radierea societatii pe baza raportului final de lichidare si a situatiilor financiare de lichidare prin care se prezinta situatia patrimoniului, a creantelor si repartizarea activelor ramase, dupa caz.
(11) Bunurile ramase din patrimoniul societatii radiate din registrul comertului, in conditiile prezentului articol, revin actionarilor/asociatilor, in conditiile legii.
Art. 261. -
(1) Dupa aprobarea socotelilor si terminarea repartitiei, registrele si actele societatii in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata, ce nu vor fi necesare vreunuia dintre asociati, se vor depune la asociatul desemnat de majoritate.
(2) In societatile pe actiuni si in comandita pe actiuni registrele prevazute la art. 177 alin. (1) lit. a) -f) vor fi depuse la registrul comertului la care a fost inregistrata societatea, unde orice parte interesata va putea lua cunostinta de ele cu autorizarea registratorului de registrul comertului, iar restul actelor societatii vor fi depuse la Arhivele Nationale.
(3) Registrele tuturor societatilor vor fi pastrate timp de 5 ani.
Foto: pexels.com