search

e-Factura: 5 aspecte importante aduse de noul proiect de lege

E-factura este cu siguranta un subiect de interes major pentru contabilii din Romania, in special in contextul modificarilor fiscale din 2024. Acestia trebuie sa fie bine pregatiti pentru aceste schimbari si sa se adapteze la noile cerinte legale pentru a gestiona corect si eficient facturarea electronica.
 
Conform proiectului de lege publicat recent de Ministerul de Finante, sistemul e-Factura se va aplica de la 1 ianuarie 2024 in relatiile B2B. Asadar, in nota de fundamentare se propune instituirea unui sistem de raportate a facturilor in perioada 1 ianuarie – 31 iunie 2024, fara aplicarea de sanctiuni in primele trei luni si trecerea la transmiterea obligatorie a facturilor prin Sistemul RO e-factura in relatia B2B incepand cu 1 iulie 2024.

E-factura: obligatii, termen de transmitere si sanctiuni 

 

1. E-factura: cine are aceasta obligatie?

 
Au aceasta obligatie operatorii economici, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA, pentru toate operatiunile care au locul livrarii sau prestarii pe teritoriul national.
 
"Operatorii economici – persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275, 278 – 279 din Legea nr. 227/2015, efectuate in relatia cu institutii publice, astfel cum sunt definite la art. 5 lit. w) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 555 din 5 iulie 2019, altele decat cele efectuate in relatia B2G, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, si altele decat cele prevazute la art. 6 din acelasi act normativ, au obligatia in perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura."

- "Operatorii economici – persoane impozabile nestabilite, dar inregistrate in scopuri de TVA in Romania, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275, 278 – 279 din Legea nr. 227/2015, efectuate in relatia B2B, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, au obligatia incepand cu data de 1 ianuarie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO eFactura.
 

2. Exceptii e-Factura

 
"Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) – (3) livrarile de bunuri prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) si b) si alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare."
 
Exceptiile se refera la:
 
a) livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau;
 
b) livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau, cu exceptia bunurilor transportate de cumparatorul insusi si care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcatiunilor si a avioanelor de agrement sau a oricarui altui mijloc de transport de uz privat. Este scutita, de asemenea, si livrarea de bunuri care sunt transportate in bagajul personal al calatorilor care nu sunt stabiliti in Uniunea Europeana
 
c)livrarile intracomunitare
 
Furnizorii prevazuti la alin. (1) – (3) sunt obligati sa transmita facturile emise catre destinatari conform prevederilor art. 319 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia situatiei in care atat furnizorul/prestatorul, cat si destinatarul sunt inregistrati in Registrul RO e-Factura.
 

3. Termenul limita pentru transmiterea facturilor in RO e-Factura

 
Termenul limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data limita prevazuta pentru emiterea facturii.
 

4. Contraventii pentru nerespectarea termenului de raportare

 
"Nerespectarea prevederilor alin. (6) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.
 

5. Perioada de gratie

 
Prin exceptie de la prevederile alin.(7), nerespectarea prevederilor alin.(6) in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nu se sanctioneaza. 

Foto: pexels.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba de la 1 ianuarie 2024!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024