search

e-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri: dificultati intalnite in practica de contabili

Predarea contabilitatii unei SRL: Expertul contabil este obligat sa predea baza de date si in format electronic?
Facturarea electronica a generat in practica probleme greu de anticipat. Firmele s-au confruntat brusc cu o schimbare radicala a modului lor de lucru, ceea ce a generat instantaneu o multime de situatii foarte dificil de gestionat. Ca urmare, intrebarile au inceput sa curga.


Multe dintre aceste intrebari sunt foarte specifice, de genul: „Oare societatea mea, cu codul CAEN X, care comercializeaza produsele Y catre clientii Z, trebuie sa emita facturi electronice incepand cu 1 ianuarie 2024?”. Altele sunt insa intrebari care puncteaza excelent probleme de interes general, la care nu v-ati fi gandit (gasiti mai jos cateva exemple).

Iar vestea buna este ca toate aceste intrebari, de fapt cele mai reprezentative 50 dintre ele, sunt rezolvate cu profesionalism intr-o lucrare de ultima ora si a carei utilitate in contextul actual este mai mult decat evidenta: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

Lucrarea explica excelent legislatia in vigoare in ceea ce priveste sistemul e-Factura si ofera solutii sigure pentru situatiile controversate pe care simpla lectura a acestor acte normative nu reuseste sa le limpezeasca.

Exemple de probleme solutionate in lucrare

1. O factura incarcata in sistemul e-Factura poate fi platita in numerar?

2. Daca dintr-o eroare la intocmirea facturilor de prestari servicii s-a omis un numar de facture, acea factura se anuleaza. Se declara in Ro e-Factura? ...detalii aici >>

3. Un CMI (cabinet medical individual), care emite o factura/luna pentru a fi decontata de CNAS, are obligatia de a o transmite in e-Factura?

4. Efectuam livrari intracomunitare de bunuri si servicii. Suntem obligati sa declaram in e-Factura facturile emise catre partenerii intracomunitari inregistrati in scopuri de TVA? 

5. De la 01.01.2024 trebuie raportate in e-Factura toate facturile emise catre persoanele juridice. Este obligatoriu de trecut codul CPV si NC8 la produsele comercializate daca nu au risc fiscal? ...detalii aici >>

6. Facturile de la transportatori se vor incarca in E-factura, dar ei sunt obligati sa incarce si CMR-ul in E-factura sau le vom primi intr-o corespondenta email/posta?

7. O societate nu are implementat sistemul RO e-Factura. Pana la 30.04 pot transmite in continuare facturile in format PDF? Un client ne-a transmis ca nu va inregistra factura trimisa in luna ianuarie si nu o va achita decat daca este transmisa prin RO e-Factura. Are temei legal aceasta amenintare?

8. Trebuie sa ne inscriem in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului RO e-Factura? Pana acum puteam sa transmitem factura electronica fara sa fim inscrisi in Registru pentru produsele cu risc fiscal si facturile B2G. Daca ne inscriem va trebui sa transmitem toate facturile, inclusiv si cele catre persoane fizice? ...detalii aici >>

9. De la 01.01.24 este obligatoriu sa emitem si sa primim facturile de la furnizori si pe suport hartie? Daca furnizorul nu le transmite sau nu descarc confirmarea, este valabila factura de achizitie?

10. Facturile catre persoane fizice emise de societate trebuie sa le incarcam in e-factura? Si daca nu, TVA aferenta acestora este corect inregistrata in decontul 300? Mai putem deduce facturile simplificate si bonurile fiscale (de combustibil) de la furnizor cu codul fiscal al societatii?

11. Facturile emise de catre PFA sau SRL catre persoane juridice nerezidende, companii din UE sau NON-UE pentru prestari de servicii suport si consultanta, trebuie transmise prin E-Factura?

12. Facturile de la UBER catre persoane juridice trebuie trimise in e-Factura? ...detalii aici >>

Etc.

Sunt spete selectate de serviciul de consultanta al Grupului Rentrop & Straton care a primit zilele acestea sute de intrebari din partea contabililor, privind situatii concrete care apar in contextul creat de introducerea sistemului RO e-Factura. 

Parcurgeti chiar acum lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

Simpla parcurgere a celor 50 de spete rezolvate dovedeste cat de complexe sunt lucrurile in realitate si cate chestiuni de detaliu pot aparea. Dar dvs. puteti gestiona aceste schimbari fara stres. Consultati lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri si veti fi mai linistit, avand la indemana solutiile unor specialisti de top. Si totodata veti beneficia de garantia ca in relatia cu ANAF procedati corect.

Click aici pentru Formularul de Comanda >>
 

Foto: pixabay.comAtentie, contabili!

Contabilitatea se schimba de la 1 ianuarie 2024!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024