search

e-Factura pentru PFI: obligatii in 2024, termen de transmitere si amenzi

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Incepand cu 01.01.2024, e-factura devine obligatorie pentru toate persoanele juridice impozabile in Romania, atat SRL, cat si PFA si PFI, in relatia B2B. In continuare vom vedea ce obligatii ii revin din punctul de vedere al sistemului RO e-Factura unui medic inregistrat la ANAF ca PFI.
 

Ce presupune folosirea noului sistem RO e-Factura

 
1. Obtinerea unui semnaturi electronice; recomandarea este sa utilizarea unui furnizor autorizat;
2. Solicitarea inrolarii certificatului in SPV ca representant legal urmand pasii de aici: https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/formularjuridice.jsp
3. Se emite factura in aplicatia de facturare si se descarca formatul XML al acestuia. Daca pana acum facturile se emiteau in platforme online sau in excel, de acum trebuie sa se emita intr-un format XML standard. Pentru asta trebuie:
 
- sa se foloseasca un program de facturare care sa fie integrat cu sistemul national privind factura electronica RO e-Factura (este mai usor pentru emitentul facturii)
- exista si posibilitatea generari XML-ului pe site-ul ANAF-ului (https://www.anaf.ro/CompletareFactura/faces/factura/produse.xhtml)

1. In SPV, se accesesaza rubrica Factura Electronica, submeniul Trimite factura si se incarca fisierul XML al facturii pe care doriti sa o trimiteti( se va primi mesaj ca fisierul a fost trimis si se poate verifica starea lui dupa un numar de identificare primit);
2. In SPV, se acceseaza meniul Factura Electronica, submeniul Raspuns factura, unde se pot observa si eventualele erori la inregistrarea fisierului XML(ex: lipseste motivul pentru scutirea de TVA, facturile nu contin RO la furnizor sau client etc.);
3. Daca nu sunt nereguli, se descarca sigiliu electronix si se arhiveaza in max 60 de zile de la data depunerii.
4. Fisierul XML sigilat electronic poate fi apoi convertit in PDF pentru a putea fi vizualizat in mod corespunzator.

Important: Daca se alege folosirea unui program de facturare care sa fie integrat cu SPV, pasii 4-7 pot fi simplificati cu ajutorul acestui program. In fucntie de      programul ales pasii sunt diferiti.
   

e-Factura - termene de transmitere

 
In perioada 1 ianuarie 30 iunie 2024 facturile se trimit obligatoriu prin sistemul e-factura, dar se trimit si in sistemul classic, acestea putand fi inregistrate in contabilitate. Termenul limita pentru transmiterea lor in sistemul E-factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii.
 
Incepand cu 1 iulie 2024 din punct de vedere fiscal, sunt considerate facturi care se pot inregistra in contabilitate, numai facturile electronice emise si transmise in sistemul E-factura( cele care au sigiliu ANAF).
 

Amenzi e-Factura 2024


Amenzile pentru netrasmiterea la timp a facturii:
 
- Intre 5.000-10.000 lei pentru persoanele juridice contribuabili mari
- Intre 2.500 -5.000 lei pentru persoane juridice contribuabili mijlocii
- Intre 1.000-2.500 lei pentru persoane juridice contribuabili juridice si persoane fizice.
 
Aceste amenzi au termene de implementare astfel:
 
- Intre 1 ianuarie si 31 martie 2024 contribuabili nu vor fi amendati pentru nerespectarea preverderilor; se considera o perioada de testare si implementare a sistemului;
- Intre 1 aprilie si 30 iunie 2024 vor fi amendati doar cei care emit facturi catre client, emitentii facturilor.
 
Important! Primirea si inregistrarea unei facturi in relatia B2B, dupa 1 iulie 2024, fara ca ea sa fie primita prin E-factura se sanctioneaza cu o amenda egala cu cuantumul TVA inscris in factura.


Informatii oferite in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Foto: pixabay.com
 


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice