search

e-Factura: tranzitia de la traditional la online

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Odata cu implementarea sistemului electronic RO e-Factura antreprenorii se confrunta cu provocarea de a se adapta la trecerea de la factura traditionala, la cea electronica. Toate firmele vor fi obligate sa incarce e-Facturile in SPV pentru a putea fi validate de ANAF.


Tranzitia

In primele 6 luni ale anului 2024 vor functiona in paralel atat facturile pe hartie, cat si e-Facturile. In primele 3 luni nu se vor da amenzi. Intre 1 aprilie si sfarsitul lunii iunie se vor aplica amenzi pentru nedepunerea facturilor electronice in portalul ANAF. 


Sigiliul Ministerului Finantelor

De la 1 iulie 2024 toate facturile trebuie trimise si primite exclusiv prin intermediul serverului ANAF. Doar facturile validate de ANAF, cu sigiliul Ministerului Finantelor, vor putea fi inregistrate in contabilitate.


Trecerea catre e-Factura

Dupa validarea facturilor de catre ANAF, partenerii pot descarca facturile din acelasi portal. Aceasta schimbare legislativa impune tuturor firmelor din Romania sa adopte acest nou mod de gestionare a facturilor pana la 1 iulie 2024. Pentru a putea face aceasta tranzitie fara probleme, e important sa urmezi cativa pasi esentiali:
 
  • Fa-ti un cont in SPV si achizitioneaza o semnatura digitala pentru a putea depune e-Facturile.
  • Achizitioneaza un program de facturare integrat cu e-Factura pentru a putea depune facturile in formatul cerut de ANAF, dar si pentru a putea depune facturile direct din programul de facturare. Termenul de depunere al e-Facturilor este de 5 zile calendaristice de la data facturarii. 
  • Salveaza toate facturile trimise, cat si cele primite intr-o arhiva digitala. ANAF iti va pastra facturile doar pentru 60 de zile pentru descarcare.
 

Alege sa te adaptezi la solutii practice si eficiente in fata acestor provocari. Poti apela atat la instrumentele gratuite puse la dispozitie de ANAF, cat si la o firma de contabilitate online cum este Keez care pe langa alte beneficii e integrat si cu e-Factura.



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice