search

e-Transport: sanctiunile pentru netransmiterea coordonatelor GPS in sistem se vor aplica incepand cu 1 ianuarie 2025

Defiscalizarea casei de marcat la un punct de lucru: ce etape trebuie sa urmati
In urma consultarilor cu mediul de afaceri, Ministerul Finantelor si ANAF informeaza toti operatorii economici ca prevederile art. 13^1 lit. d)1  si e) din OUG nr. 41/2022 referitoare la netransmiterea coordonatelor GPS in sistemul e Transport se vor aplica incepand cu 1 ianuarie 2025.

Decizia vine ca urmare a solicitarilor primite din partea operatorilor economici, pentru ca acestia sa dispuna de timpul necesar pentru a implementa si testa complet sistemele interne in conformitate cu cerintele RO e-Transport. Dorim ca aceasta tranzitie sa fie cat mai lina si eficienta pentru toti operatorii economici implicati, pentru ca acestia sa se poata conforma cerintelor legale fara sa suporte eventuale sanctiuni.

Reamintim ca pentru monitorizarea transporturilor de bunuri, Sistemul RO eTransport preia date din sistemele de pozitionare GPS, in situatia in care autovehiculele de transport marfa sunt dotate cu astfel de sisteme. Pentru aceste situatii, pe site-ul MF, pe pagina RO e-Transport au fost incarcate specificatiile tehnice necesare.

In caz contrar, autovehiculele trebuie sa fie dotate cu un dispozitiv de tip telefon mobil care utilizeaza tehnologii de pozitionare si transmisie de date prin satelit, pe care este sa fie instalata aplicatia e-Transport, disponibila pe Apple Store si Google Play de la 15 iulie 2024. Un GHID de utilizare a aplicatiei e- Transport este disponibil pe portalul www.anaf.ro.

Reamintim ca operatorul de transport rutier are obligatia sa asigure transferul datelor de pozitionare a vehiculului de transport care fac obiectul declaratiei din sistem, pe toata durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizarii prin RO e-Transport.

Sistemul RO e-Transport
 
Prin Sistemul RO e-Transport sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul national ale bunurilor cu risc fiscal ridicat si transporturile rutiere internationale de bunuri, o componenta importanta in digitalizarea ANAF, prin care se urmareste cresterea capacitatii administrative de combatere a fraudei fiscale.
Sistemul RO e-Transport, prin mecanismele pe care le gestioneaza, va avea o contributie importanta la reducerea GAP-ului de TVA, prin monitorizarea transporturilor efectuate cu bunuri cu risc fiscal ridicat, urmarindu-se fiscalizarea tranzactiilor comerciale si cresterea incasarilor la bugetul de stat.

In vederea informarii tuturor contribuabililor ce realizeaza transporturi nationale cu risc fiscal ridicat si transporturi internationale, Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala au elaborat Ghidul privind Sistemul national eTransport, care este disponibil aici. 

Foto: pexels.com


Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile