search

Esalonare la plata aflata in derulare. Ce trebuie sa faca firma pentru a beneficia de amnistie fiscala

Defiscalizarea casei de marcat la un punct de lucru: ce etape trebuie sa urmati
In M.O 905/06.09.2024 Partea I s-a publicat OUG 107 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al Romaniei in anul 2024, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative care prevede, printre altele, si amnistierea accesoriilor datorate pentru debitele restante la data de 31.08.2024 de catre persoanele juridice, in anumite conditii, evident.
 
Astfel, potrivit specialistilor PortalCodulFiscal.ro, cu privirea la esalonarea in derulare, art. IX stabileste ca:
 
"Art. IX. - (1) Debitorii care la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale potrivit dispozitiilor Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care obtin esalonarea in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si data de 25 noiembrie 2024 inclusiv pot beneficia de anularea dobanzilor, penalitatilor si tuturor accesoriilor in conditiile prevazute la art. III-V si XVI.
 
(2) Debitorii care la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale potrivit dispozitiilor Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care obtin esalonarea in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si data de 25 noiembrie 2024 inclusiv pot beneficia, in baza cererii de anulare a dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor, depuse pana la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, de anularea dobanzilor, penalitatilor si tuturor accesoriilor daca esalonarea la plata se finalizeaza pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024.

In acest caz, accesoriile incluse in ratele de esalonare cu termene de plata dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, achitate odata cu plata ratei de esalonare, se restituie potrivit dispozitiilor Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. In situatia in care esalonarea la plata aflata in derulare cuprinde numai obligatii de plata accesorii, debitorii pot beneficia de anularea accesoriilor ramase de plata din inlesnirea la plata acordata fara a le mai achita, urmand ca, in baza cererii de anulare a accesoriilor, organul fiscal sa emita decizia de anulare a accesoriilor, precum si decizia de finalizare a esalonarii la plata."
 
Printre obligatiile despre care se vorbeste in cadrul art. III-V si XVI din OUG 107/2024 se numara cele privind stingerea obligatiilor principale restante la 31.08.2024 pana cel tarziu la data de 25.11.2024, precum si indeplinirea tuturor obligatiilor declarative in concordanta cu vectorul fiscal.

Foto: pexels.com


Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1728421200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile