search

Facilitati fiscale in constructii: cum procedam in cazul unui angajat la doua societati

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
In speta de mai jos ne propunem sa analizam daca un angajat care lucreaza 8 ore la o societate din domeniul HORECA si 4 ore la o societate din domeniul constructiilor poate beneficia de anumite facilitati din partea societatii de constructii. Pentru a raspunde la aceasta intrebare, vom analiza situatia din punct de vedere legal.
 

Facilitati fiscale in constructii: ce prevede legea?


Pentru veniturile pana in luna octombrie 2023 inclusiv, potrivit art. 60 pct. 5 lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 10.000 lei inclusiv, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale.
 
Potrivit art. 10 alin. (1) din OMF nr. 1528/2022 privind Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor, Conditia prevazuta la art. 60 pct. 5 lit. c) din Codul fiscal, privind salariul brut de incadrare, se considera indeplinita dupa cum urmeaza:
 
a) in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga, incheiate potrivit legii, veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 de lei lunar. Salariul minim brut pe tara de 3.000 de lei lunar este stabilit proportional cu castigul salarial brut de baza pentru un program de lucru in medie de 167,333 de ore pe luna. Pentru salariatii care au incheiate contracte de munca cu timp partial, incheiate potrivit legii, facilitatile fiscale se acorda numai daca castigul salarial brut de baza este stabilit proportional cu castigul brut de baza pentru un program de lucru normal de 8 ore/zi.
 
Incepand cu 1 ianuarie 2023, salariul minim in constructii este in suma de 4.000 lei (conform art. XLI din OUG nr. 168/2022).
 
Asadar, societatea poate aplica facilitatile in domeniul constructiilor si pentru salariatii incadrati cu contract de munca cu timp partial, daca salariul brut de incadrare este stabilit proportional cu salariul de 4.000 lei pentru programul normal de 8 ore zi.
 
In cazul unui contract cu timp partial de 4 ore/zi conditia se considera indeplinita daca salariul de incadrare corespunzator este de minimum 3.000 lei / 8 ore x 4 ore = 2.000 lei.
 
Daca si celelalte conditii sunt indeplinite, se pot aplica facilitatile fiscale in constructii.
 
Atentie! Incepand cu veniturile lunii noiembrie 2023, se aplica prevederile Legii nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, care la art. II pct. 9 precizeaza:
 
9. La articolul 60 punctul 5, literele c) si d) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)—(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi prin raportare la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut de lege pentru activitatile din domeniul constructiilor prevazute la lit. a). Scutirea se aplica la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor de pana la 10.000 lei inclusiv, realizate de persoana fizica in baza unui contract individual de munca, cu norma intreaga sau cu timp partial, dupa caz. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale;
d) scutirea se aplica potrivit procedurii aprobate prin ordin al ministrului finantelor.”
 
Asadar, incepand cu veniturile lunii noiembrie 2023 facilitatile fiscale in constructii se aplica la locul de munca unde se afla functia de baza, indiferent de norma de munca (CIM cu norma intreaga sau CIM cu timp partial), daca si celelalte conditii sunt indeplinite.

Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com
 


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice