search

Facturile de marfa catre clienti non-UE se declara in sistemul RO e-Factura?

19 august 2024 - termenul limita pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2024
In randurile de mai jos veti afla daca incepand cu 1 ianuarie 2024 va fi obligatoriu ca societatile implicate in relatii B2B sa declare facturile de marfa emise catre clienti non-UE prin intermediul sistemului RO e-Factura.
 
Raspunsul specialistului: Nu, in sistemul RO e Factura se vor declara doar facturile interne in sistem B2B.
Incepand cu data de 01.01.2024, pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de OUG 120/2021 sistemul RO e-Factura.
 
Potrivit art 10 alin 1 din Ordonanta de urgenta nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, modificat de Legea 296/2023, incepand cu 01.01.2024:
 
,,In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1) .
 
Concluzie: daca respectivul client (fie persoana juridica, fie persoana fizica) nu este stabilit in Romania, nu exista obligatia transmiterii facturilor in sistem electronic (prin sistemul RO e Factura).

Raspuns oferi in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com
 
 


Noutati contabile 1722114000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile