search

File de contabilitate: Mijloace fixe propuse a fi casate

19 august 2024 - termenul limita pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2024


Mijloacele fixe care nu mai pot fi folosite pentru desfasurarea activitatii ca urmare a utilizarii acestora pe o perioada indelungata sau uzurii fizice accentuate, se pot casa in urma propunerilor efectuate de catre comisia de inventariere.

Prin procesul verbal de inventariere comisia face propuneri de casare a mijloacelor fixe.

Aceste propuneri au la baza:

- note privind starea tehnica degradata a mijlocului fix intocmite de gestionar sau persoana/ persoanele care le caseaza;
- devize estimative ale cheltuielilor pentru reparatia mijlocului fix din care sa rezulte ca repunerea acestora in functiune este neeconomica;
- acte constatatoare ale avariei;
- alte documente din care sa rezulte degradarea bunurilor.
 
Scoaterea din functiune a mijloacelor fixe a caror valoare de intrare nu este complet amortizata se face cu aprobarea responsabilului cu gestiunea patrimoniului, administrator, ordonator de credite, etc.

Mijloacele fixe complet amortizate trebuie casate in situatia in care nu mai au nicio utilitate sau in cazul in care pot afecta protectia vietii, a sanatatii si a mediului. Ulterior inventarierii, administratorul societatii desemneaza printr-o dispozitie scrisa o comisie de casare, care pe baza constatarilor faptice intocmeste un Proces verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale prin care se constata indeplinirea conditiilor necesare scoaterii din functiune a mijloacelor fixe.

Procesul verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe este, de asemenea, aprobat de catre administrator.

In urma aprobarii procesului verbal de casare, mijloacele fixe propuse a fi casate se dezmembreaza, piesele rezultate in urma dezmembrarii urmand a fi valorificate prin:
- vanzarea componentelor rezultate in urma dezmembrarii;
- utilizarea componentelor rezultate in cadrul unitatii. In acest caz evaluarea valorii componentelor se va face de catre comisia de casare;
- valorificarea ca materiale nerecuperabile.

Procedura de valorificare prin vanzare (licitatie sau negociere directa) sau prin casare va fi aprobata de catre administrator sau ordonator de credite.

Prevederi fiscale

Casarea activelor corporale fixe de natura bunurilor de capital nu constituie livrare de bunuri si nu se colecteaza TVA aferenta. Bunurile de capital reprezinta toate activele corporale fixe, a caror durata normala de functionare este egala sau mai mare de 5 ani, precum si operatiunile de constructie, transformare sau modernizare a bunurilor imobile.

Ajustarea taxei deductibile achitata sau datorata aferenta oricarei operatiuni legate de achizitia, fabricarea, constructia, transformarea sau modernizarea bunurilor de capital se efectueaza in situatia in care bunul de capital isi inceteaza existenta.

Casarea unui bun de capital inainte de expirarea duratei normale de functionare a acestuia nu este considerata livrare catre sine, dar se aplica prevederile referitoare la ajustare, daca bunul isi inceteaza existenta in cadrul perioadei de ajustare.



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile