search

Firmele din Romania vor fi obligate sa adopte transparenta si egalitatea salariala intre femei si barbati

Operare SAGA - exemple practice si recomandari. Facilitati mai putin cunoscute pe care vi le ofera softul de contabilitate
Parlamentul European a votat o directiva joi, 30 martie 2023, care obliga statele membre sa implementeze transparenta si egalitatea salariala. Astfel firmele din UE vor trebui sa divulge angajatilor informatii utile pentru a compara salarii si a expune diferente de remunerare intre femei si barbati.

Principalele masuri votate de Parlamentul European: 

- Femeile din Uniune castiga, in medie, cu 13% mai putin decat barbatii care ocupa acelasi loc de munca;
 
- Salariile nu vor mai fi secrete: lucratorii vor avea dreptul la informatii despre salariile pentru categoria lor de activitate profesionala;
 
- Sanctiuni disuasive, inclusiv amenzi, pentru angajatorii care nu respecta normele;
 
- Companiile vor trebui sa ia masuri daca diferenta de remunerare intre femei si barbati trece de 5%. 

Structurile de salarizare care compara nivelurile de remunerare vor trebui sa se caracterizeze prin neutralitate din punctul de vedere al genului, atat privind criteriile care stau la baza lor, cat si sistemele de evaluare si de clasificare a locurilor de munca. Anunturile de posturi vacante si titlurile posturilor vor trebui sa fie si ele neutre din punctul de vedere al genului, iar procesele de recrutare sa se desfasoare intr-un mod nediscriminatoriu.
 
Atunci cand raportarea remuneratiilor indica o diferenta de remunerare intre femei si barbati de cel putin 5%, angajatorii vor trebui sa evalueze salariile impreuna cu reprezentantii lucratorilor lor. Statele membre vor trebui sa instituie sanctiuni eficace, proportionale si disuasive, cum ar fi amenzile, pentru angajatorii care incalca normele. Un lucrator care a suferit un prejudiciu din cauza unei incalcari a normelor va avea dreptul de a solicita despagubiri. Pentru prima data, discriminarea multipla si drepturile persoanelor non-binare au fost incluse in domeniul de aplicare al noilor norme.
 
Interzicerea secretului salarial
 
Normele prevad ca lucratorii si reprezentantii lucratorilor vor avea dreptul de a primi informatii clare si complete despre nivelurile de salarizare individuale si medii, defalcate in functie de gen. Secretul salarial va fi interzis, caci nu ar trebui sa existe clauze contractuale care sa impiedice lucratorii sa isi divulge remuneratia sau sa solicite informatii despre aceeasi categorie sau alte categorii de remunerare a lucratorilor.
 
Are loc un transfer al sarcinii probei
 
Privitor la aspectele legate de remunerare, sarcina probei se transfera de la lucrator la angajator. Daca un lucrator considera ca nu a fost aplicat principiul egalitatii de remunerare si sesizeaza instanta, legislatia nationala ar trebui sa oblige angajatorul sa demonstreze ca nu a existat nicio discriminare.

Consiliul va trebui sa aprobe oficial acordul inainte ca textul sa fie semnat si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Noile reguli vor intra in vigoare la douazeci de zile de la publicarea lor.



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice