search

Firmele se pregatesc pentru noi riscuri fiscale si o intensificare a controalelor

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Conform studiului EY Tax Risk and Controversy Survey 2023, care a analizat opiniile a peste 2.100 de lideri din domeniul fiscal si financiar din 47 de jurisdictii si 20 de sectoare industriale, numarul de audituri fiscale la care sunt expuse companiile va creste cu mai mult de o treime in urmatorii doi ani. Mai mult de jumatate (51%) dintre liderii departamentelor fiscale din companii se asteapta la mai multe litigii fiscale in urmatorii doi ani. Reformele fiscale transfrontaliere se claseaza pe prima pozitie in topul riscurilor.

Aplicarea legislatiei fiscale, principala preocupare a liderilor fiscali si financiari

Sondajul releva ca aplicarea legislatiei fiscale este principala preocupare a liderilor fiscali si financiari, majoritatea (35%) mentionand-o ca cel mai mare risc, peste riscul de afaceri (26%) si chestiunile legislative si de reglementare (30%). La baza acestor preocupari se afla preconizarea unor riscuri sporite asociate impozitarii transfrontaliere, incertitudinea in privinta legislatiei fiscale si o crestere semnificativa a numarului de informatii detaliate solicitate de autoritatile fiscale in urmatorii doi ani.
 
La nivel mondial, liderii se confrunta deja cu o lunga lista de probleme fiscale. 95% dintre cei intervievati au dezvaluit ca organizatia lor gestioneaza in prezent cel putin un litigiu fiscal, iar mai mult de jumatate (52%) spun ca au in curs de derulare litigii cu o valoare totala mai mare de 1 milion de USD.
 
„Si Romania se incadreaza in trendul global privind controalele fiscale. Incepand cu toamna anului 2022, se constata o intensificarea a controalelor fiscale. Astfel, mai mult ca oricand, companiile trebuie sa se pregateasca in avans pentru a face fata unor controale mult mai agresive, bazate pe intentia tot mai accentuata de recalificare a tranzactiilor in contextul in care autoritatile blocheaza in mod constant mijloacele alternative internationale de solutionare a disputelor fiscale”, spune Emanuel Bancila, Partener, Coordonatorul Practicii de Inspectii si controverse fiscale, Bancila, Diaconu si Asociatii.

Problemele fiscale transfrontaliere domina topul riscurilor

Impozitarea transfrontaliera va genera probabil cele mai multe dispute. Potrivit studiului, 53% dintre liderii departamentelor fiscale asteptandu-se la o mai mare concentrare a autoritatilor fiscale asupra problemelor legate de impozitarea internationala si de preturile de transfer. Preturile de transfer s-au clasat din nou pe primul loc in topul riscurilor fiscale, cu 63% din raspunsuri, aproape dublu comparativ cu riscurile clasate pe urmatoarele pozitii – stimulentele fiscale (35%) si deductibilitatea costurilor (31%).
 
Punerea in aplicare a cotei minime globale de impozitare de 15%, elaborata de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si de proiectul BEPS 2.0 condus de G20, reprezinta un motiv de ingrijorare pentru companii. Un procent de 55% dintre respondenti sunt de parere ca aceasta va creste costurile fiscale si aproape jumatate (45%) spun ca va creste probabilitatea unor noi audituri si litigii.
 
Prin urmare, nevoia de aliniere globala in gestionarea riscurilor fiscale a devenit o prioritate pentru liderii departamentelor fiscale. 84% dintre respondenti spun ca fie implementarea, fie imbunatatirea abordarii existente a cadrului de guvernanta globala pentru gestionarea riscurilor si controverselor fiscale ar aduce un plus de valoare afacerii lor in urmatorii doi ani. Multe dintre companiile intervievate (44%) spun ca centralizeaza gestionarea litigiilor fiscale, doar 3% dintre respondenti lasand gestionarea celor mai multe litigii fiscale in seama echipelor locale. Cu toate acestea, trei din patru (75%) companii spun ca nu au o vizibilitate completa a litigiilor lor fiscale la nivel global.

Guvernanta fiscala, in centrul preocuparilor liderilor

Organizatiile fac deja schimbari pentru a se adapta la mediul de risc si la controversele fiscale post-COVID-19, 69% dintre respondenti asteptandu-se ca atentia acordata guvernantei fiscale sa creasca in anii urmatori. Acest lucru se reflecta in atentia tot mai mare acordata de autoritatile fiscale testarii eficacitatii guvernantei fiscale ca modalitate de evaluare a riscurilor companiilor.
 
In conditiile in care respondentii au remarcat numarul tot mai mare de solicitari de informatii, atat formale, cat si informale, 86% dintre ei cauta sa fie mai proactivi in identificarea si gestionarea riscurilor, inainte ca acestea sa devina un litigiu.

Organizatiile dedica resurse sporite riscului fiscal

Pentru a face fata multitudinii de riscuri fiscale, liderii investesc in resurse, creand noi roluri si functii de munca. Multi respondenti (38%) au dezvaluit ca organizatia lor a numit un lider dedicat riscului fiscal sau controverselor fiscale in ultimii doi ani, iar un procent de 80% dintre respondenti considera ca un astfel de rol ar aduce valoare adaugata afacerii lor. Acelasi procent declara ca a creat un „comitet” sau un „centru de excelenta” pentru riscuri si controverse fiscale sau a imbunatatit un grup de lucru similar existent in ultimii doi ani.
 
 
 


Noutati contabile 1714338000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice