search

Formularul 205: totul despre completare si depunere

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea aduce in atentia contribuabililor ca prin OpANAF nr.154/2024 au fost aduse modificari formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit".
 
Noul formular 205 se utilizeaza pentru declararea, pe fiecare beneficiar de venit, a impozitului aferent veniturilor cu regim de retinere la sursa, precum si a castigurilor/pierderilor din transferul aurului de investitii, realizate incepand cu 1 ianuarie 2023, iar actualizarea acestuia a fost determinata de modificarile legislative aparute, respectiv:
 
--> Prin Legea nr. 142/2022 au fost aduse modificari si completari Codului fiscal care au vizat, printre altele, reglementarea obligatiei de retinere la sursa a impozitului pe veniturile sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si instrumente financiare derivate de catre entitatile prevazute la art. 96^1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Astfel, entitatile prevazute la art. 96^1 alin.(1) din Codul fiscal au obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit, declararii si platii acestuia pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut, atat pentru veniturile obtinute din Romania, cat si pentru cele obtinute din strainatate, impozitul fiind final.
 
Impozitul se stabileste in functie de perioada de detinere a titlurilor de valoare/instrumentelor financiare derivate:
- detinute o perioada mai mare de 365 de zile inclusiv – in acest caz, impozitul se determina prin aplicarea unei cote de 1% asupra fiecarui castig,
- detinute o perioada mai mica de 365 de zile – in acest caz, impozitul se  determina prin aplicarea unei cote de 3% asupra fiecarui castig.

Pentru impozitul retinut la sursa, entitatile au obligatia depunerii formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit", pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului
curent, pentru anul expirat, la organul fiscal competent.
 
De asemenea, potrivit art.96^1 alin.(2) din Codul fiscal, entitatile prin care sunt efectuate transferuri ale aurului de investitii au obligatia sa depuna anual, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent, pentru anul expirat, formularul 205 privind totalul castigurilor/pierderilor, pentru fiecare contribuabil.
 
--> Totodata, potrivit Legii nr. 376/2022, sumele provenite din incasarea bacsisului de catre salariati sunt calificate ca venituri din alte surse si se supun regimului fiscal prevazut de titlul IV ”Impozitul pe venit”, Capitolul X ”Venituri din alte surse” din Codul fiscal. Impozitul pe venit datorat de salariat se retine la sursa la momentul distribuirii bacsisului de catre platitorii de venituri si se achita la bugetul de stat, potrivit art.115 din Codul fiscal.
 
Reamintim ca Declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit (formular 205) se completeaza si se depune de catre platitorii de venituri/intermediarii definiti Document care contine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 potrivit legislatiei in materie, societatile de administrare a investitiilor, societatile de investitii autoadministrate, administratorii de fonduri de investitii alternative,rezidenti fiscali romani sau nerezidenti care au in Romania un sediu permanent care are calitatea de intermediar, si care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, potrivit titlului IV din Codul fiscal, pentru urmatoarele tipuri de venituri:
 
a) venituri din dividende;
b) venituri din dobanzi;
c) venituri sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si instrumente
financiare derivate detinute o perioada mai mare de 365 de zile inclusiv;
d) venituri sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si instrumente
financiare derivate detinute o perioada mai mica de 365 de zile;
e) venituri din lichidarea unei persoane juridice;
f) venituri din premii;
g) venituri din jocuri de noroc;
h) venituri provenite din incasarea bacsisului de catre salariati;
i) venituri din alte surse, altele decat veniturile provenite din incasarea bacsisului de catre salariati si cele prevazute la art. 114 alin. (2) lit. k1) din Codul fiscal;
j) venituri din activitati independente prevazute la art. 682 din Codul fiscal si venituri din alte surse prevazute la art. 114 alin. (2) lit. k1) din Codul fiscal.

In cazul persoanelor fizice nerezidente care obtin venituri din transferul titlurilor de valoare emise de rezidenti romani, entitatile prevazute la art. 961 alin. (1) din Codul fiscal au obligatia sa depuna declaratia atat pentru contribuabilul persoana fizica nerezidenta care nu face dovada rezidentei intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, cat si pentru contribuabilul persoana fizica nerezidenta care face dovada rezidentei intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, potrivit dispozitiilor art. 230 alin. (5) din Codul fiscal.

Declaratia se depune si pentru castigurile/pierderile din transferul aurului de investitii, potrivit dispozitiilor art. 961 alin. (2) din Codul fiscal.

Citeste si: Venituri din dobanzi bancare: se declara in Formularul 205?
 
Declaratia se completeaza si se depune anual:
 
- pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat;
- ori de cate ori platitorul de venit constata erori in declaratia depusa anterior, acesta completeaza si depune o declaratie rectificativa, in conditiile art. 105 si 170 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop.
 
Declaratia rectificativa se intocmeste pe tipuri de venit si va cuprinde numai pozitiile corectate, declarate eronat in declaratia initiala, sau pozitiile care, in mod eronat, nu au fost cuprinse in declaratia initiala.
 
Baza legala: Ordinul presedintelui ANAF nr. 154 din 29 ianuarie 2024 privind modificarea anexei nr. 1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 179/2022 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" si 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti" publicat in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr. 100 din 2 februarie 2024.


Noutati contabile 1714338000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice