search

Imobilizari second-hand. Reglementari contabile

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024

Costul de achizitie sau costul de productie al activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economica trebuie redus cu ajustari calculate pentru a diminua valoarea unor astfel de active in mod sistematic de-a lungul duratelor lor de utilizare economica.

Prin urmare din punct de vedere contabil daca bunul achizitionat indeplineste cerintele de recunoastere in contabilitate a unei imobilizari, costul de achizitie al acestuia se va amortiza pe parcursul duratei de utilizare economica estimata a acestuia Durata de utilizare economica se stabileste de catre entitate, in functie de experienta anterioara, scopul utilizarii activului, perioada pentru care se preconizeaza ca va fi utilizat.

Stabilirea duratelor de utilizare economica se face prin politicile contabile adoptate ale entitatii.

Din punct de vedere fiscal pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila.

Duratele normale de functionare sunt cele stabilite prin HG 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, cu modificarile si completarile ulterioare.

In cazul achizitionarii unui mijloc fix care nu este nou, durata normala de utilizare de a lungul careia se va recupera cheltuiala efectuata cu achizitia acestuia se determina conform prevederilor pct. 3 cap. III." Alte precizari" din HG 2139/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel:

- in cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de utilizare neconsumata, pentru care se cunosc datele de identificare (data punerii in functiune, durata normala de utilizare ramasa), recuperarea valorii de intrare se face pe durata normala de functionare ramasa.

- in cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de functionare expirata sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, durata normala de functionare se stabileste de catre o comisie tehnica sau un expert tehnic independent.



Noutati contabile 1714078800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice