search
conta.ro cauta meniu
search

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024

Ca regula generala, societatile platitoare de impozit pe profit care declara pierderi fiscale prin formularul 101 privind impozitul pe profit anual pot recupera aceste sume din profiturile impozabile declarate in urmatorii sapte ani consecutivi (cinci ani incepand cu anul 2024). 
 
Conform specialistilor PortalCodulFiscal.ro, pierderea fiscala reprezinta, potrivit prevederilor art. 31 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, pierderea anuala stabilita prin declaratia de impozit pe profit nr. 101, cod M.F.P. 14.13.01.04, aprobata prin Ordin al presedintelui ANAF (ultimul fiind Opanaf nr. 423/2022), formular pe baza caruia se determina extracontabil, pe baza pierderii contabile ajustate cu cheltuielile deductibile si nedeductibile prevazute de Titlul II, art. 25 din Codul fiscal.
 
Trebuie avut in vedere faptul ca recuperarea se efectueaza la fiecare termen de plata a impozitului pe profit si astfel intr-o perioada mai scurta de timp sa se poata acoperi valoarea recunoscuta a pierderii.
 
Asa cum se dispune la art. 31 din Codul fiscal, modificat prin OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal - bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit, aferente anilor precedenti anului 2024, ramase de recuperat la data de 31 decembrie 2023, se acopera din profiturile impozabile realizate incepand cu anul 2024, in limita a 70% din profiturile impozabile respective, pe perioada ramasa de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului inregistrarii pierderilor respective.

 
Daca in anul 2024 se inregistreaza tot pierdere aceasta se cumuleaza cu pierderile anilor anteriori si se recupereaza tot in limita cotei de 70%.
 
Pierderea anului 2024 se va putea recupera insa numai intr-o perioada de 5 ani.
 
Potrivit initiatorilor modificarii, aceasta a fost introdusa din necesitatea de a face o consolidare bugetara. Cu alte cuvinte, firmele au posibilitatea sa recupereze doar o parte din pierdere pentru a plati diferenta sub forma de impozit la stat.
 
Pana in anul 2024 tot profitul era compensat cu pierderi anterioare, si nu se mai datora impozit pe profit la buget.


Foto: pixabay.com
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
TOP 12 Monografii Contabile